Tek.no

Nyhet

– Skjønner ikke hvordan det er mulig

Russiske astronauter fant sjøplankton på utsiden av ISS.

NASA
22 Aug 2014 09:00

Når vi snakker om utenomjordisk liv, tenker vi som oftest på små, grønne menn eller Alien-aktige monstre. Russiske astronauter har imidlertid funnet noe ganske – om ikke like mye – overraskende på utsiden av Den internasjonale romastasjonen, ISS: sjøplankton.

Oppadgående vindsystemer

Planktonet ble funnet da man undersøkte vinduene på romstasjonen for biologisk liv, og astronautene ble ifølge CNET forbløffet da de fikk resultatet i hendene. Fra før av har man funnet både bakterier og sporer som kan overleve i verdensrommet, men sjøplanktonet kom som en overraskelse.

For hvor i all verden kunne det komme fra?

Små organismer, slik som disse algene, kan tydeligvis overleve i det ytre rom.Foto: Shutterstock 101601940

Vladimir Solovyev, sjefen for den russiske delen av mannskapet på ISS, mener at planktonet ikke kan stamme fra forsyningsmodulen som skytes opp til stasjonen, fordi den ligger for langt unna enhver tilgang på plankton. Derimot har man funnet ut at ISS ligger akkurat der noen store oppadgående vindsystemer fra Jorden slutter, og at disse bringer med seg plankton fra sjøen.

Ettersom de første delene av romstasjonen ble skutt opp allerede i 1998, er det godt mulig at planktonet har levd der en god stund allerede. Ifølge Solovyev bør man uansett «...undersøke dette nærmere...», og også kanskje forbedre vaskerutinene på utsiden av romstasjonen.

Alt er ikke bare koselig om bord på ISS:
Russland truer nemlig med å forlate romstasjonen »

(Kilde: CNET)

annonse

Les også