Superstoffet grafén kan gi oss én milliondels millimeter tynne OLED-skjermer

Vurderer putte skjermer på klær.

Det har blitt skrevet veldig mye om det karbonbaserte «superstoffet» grafén og dets revolusjonerende potensiale innen en rekke teknologiske disipliner. Nå har forskere for alvor lykkes med å integrere grafén i skjermteknologi, med ganske interessante implikasjoner.

Digital Trends melder at sørkoreanske forskere nå har gjort et stort gjennombrudd som innebærer å kombinere grafén-materialet med OLED-teknologi. Gjennombruddet kan blant annet føre til slitesterke og supertynne OLED-skjermer som til og med kan brukes på smarte klær.

Én milliondels millimeter tynt

Eksperimentet gikk i korte trekk ut på å erstatte elektrodene i et OLED-panel, som vanligvis er laget av stoffet indium-tinnoksid, med nettopp grafén. Grafén-elektrodene er kun fem nanometer tykke.

Én nanometer er det samme som én milliondels millimeter, så vi snakker altså om temmelig tynne saker. I tillegg til å være supertynt er grafén også både sterkere enn stål og et av de mest strømledende materialene vi kjenner til, som altså gir det mange potensielle bruksområder.

I kombinasjon med OLED-teknologien kan stoffet gi ekstremt tynne og fleksible OLED-skjermer som i tillegg er svært holdbare, slik at skjermene blir langt mer anvendelige for eksempel på klær, men også en rekke andre typer produkter hvor bøyelige egenskaper er nødvendige.

Akkurat hva slags form dette vil ta er uvisst. Det jobbes imidlertid allerede med smarte klær. For eksempel lanserte Google og Levi's nylig en smartjakke som bruker selve tekstilet som berøringsflate. Grafén er imidlertid fremdeles kjent som et krevende stoff å produsere, så dette må nok på plass før vi får grafén blir allment tilgjengelig i forbrukerprodukter.

Snart skal Samsung trolig lansere de første bøyelige mobilene »

Les også
Sony KD-65A1: En slepen OLED-diamant fra Sony
Les også
Slik gikk det da vi så OLED-skjermen rulles sammen
Les også
Rull sammen OLED-TV-en
Les også
Forskere bygget «skjermteknologi» inn i tekstiler
Les også
Superstoffet grafén kan være nærmere enn du tror
annonse