Til hovedinnhold

Kappløpet mot bøyelige mobilskjermer er i gang

Både LG og Samsung har varslet at du skal kunne bøye mobilen i løpet av 2015.

Samsung

Vi har ventet på dem lenge. Mobilskjermene som kan bøyes og brettes i alle himmelretninger. Foreløpig lever disse skjermene kun som tidlige prototyper, og i science fiction-filmer. Vanligvis er store teknologiskifter vel voktede hemmeligheter, men takket være konkurransen mellom LG og Samsung, har begge selskapene sluppet veikartene sine for skjermteknologi et par år frem i tid. Begge viser at de bøyelige skjermene skal ta steget ut av science fiction, og inn i hverdagen vår, i løpet av året som kommer.

Planlegger produkter med bøybar skjerm

Slik presenterer LG fremtiden for mobilskjermene.Foto: LG

Nettstedet zdnet.com som melder at Samsung nå setter opp farten på dette området. Lee Chang-hoon er visepresident for Samsung Display, og forklarte under et investormøte at produksjonskapasiteten skal være på mellom 30 000 og 40 000 slike skjermer innen utgangen av 2015, og at selskapet vil lansere et produkt basert på skjermene samme år.

Samsung-sjefen tar imidlertid ett forbehold.

– Vi planlegger å gjøre et produkt basert på teknologien tilgjengelig innen utgangen av året, men foreløpig er ingenting endelig avgjort om selve produktet, forklarte han.

Samsung har tidligere publisert veikart for mobilskjermer. Dette handler om oppløsning, og med introduksjonen av Galaxy Note 4 har de holdt lovnaden for 2014.Foto: Samsung

Konkurrentene i LG ønsker åpenbart ikke å bli tatt på senga av Sør-Koreas, og verdens, største mobilprodusent. Phonearena.com har publisert LGs eget veikart for årene fremover. Der plasserer de en rekke nyvinninger ut over 2015 og frem til 2017. De er heller ikke redde for å peke på hva de vil gjøre når teknologien blir enda mer moden.

De har plassert LG G Flex midt mellom 2013 og 2014, og beskriver den som en kurvet telefon. Selve telefoner tåler å bli bøyd noe, men med vanlig glass over skjermen bør man være forsiktig. For 2015 beskriver de en telefon som skal være bøyelig. Deres Plastic OLED-teknologi skal være både tynnere og enklere enn tradisjonelle OLED- og og LCD-skjermer.

I sin presentasjon viser LG også at målet forbi 2017 er å utvikle skjermer som kan rulles sammen som pergament. Dette skal være et satsningsområde både for mobilteknologi og for TV-er.

Skyldes mottakelsen av Galaxy Note Edge

Årsaken til at Samsung satser hardt på denne teknologien skal være mottakelsen nye Galaxy Note Edge har fått i de markedene den er i salg. Denne telefonen er for de fleste praktiske formål en vanlig Galaxy Note 4, men med en skjerm som er avrundet hele veien mot baksiden av telefonen langs høyre kant.

Galaxy Note Edge skal være hovedårsak til at Samsung setter utviklingen av bøyelige mobiler i høygir. Det hjelper nok også å vite at LG jakter på den samme milepælen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På det avrundede feltet kan brukere få enkel tilgang på en mengde informasjon og innstillinger, også når et skjermdeksel dekker resten av skjermen. Siden dette er en AMOLED-skjerm, der hvert skjermpunkt lager sitt eget lys, kan den lyse opp bare «bøyen» på høyresiden uten at resten av skjermen trekker strøm.

Samsung forventer dessuten at AMOLED-skjermer vil bli vesentlig billigere å produsere på nyåret.

Har blitt vist frem på messer

LG G Flex er per dags dato det nærmeste vi kommer en bøyelig mobil. Den er kurvet, men tåler å klemmes flat mot et bord. I løpet av neste år kan dette være gårsdagens nyheter og vel så det.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Skjermene det er snakk om har blitt vist frem på flere teknologimesser de siste årene, uten at det så langt har dukket opp produkter basert på teknologien. Det nærmeste vi har kommet er bøyde AMOLED-skjermer, og skjermer som er litt fleksible. Her snakker vi om produkter som LG G Flex, Samsung Galaxy Round og allerede nevnte Galaxy Note Edge.

Med hastigheten utviklingen har hatt så langt, kunne man enkelt se for seg at det ville ta flere generasjoner produkter, før vi begynte å se drastiske endringer i de mobile formfaktorene. Med de to kjempene fra Sør-Korea inne i et kappløp for å bli de første på markedet med virkelig nye konsepter, ser det ut til at 2015 blir et svært interessant år for mobilinteresserte. Mobilene har blitt stadig større, og en del av dem har nå blitt vanntette, men dersom Samsung og LG lykkes kan neste år by på et like stort paradigmeskifte som da Apple lanserte iPhone, og Google introduserte Android.

For kort tid siden ble det kjent at Samsung vil begrense antall nye telefonmodeller kraftig til neste år. Selskapet opplever for tiden en kraftig svikt i inntjeningen, og tar nå grep for å redusere driftskostnadene. Les mer om strategiendringen i denne artikkelen.

(Kilde: zdnet.com, LG Display Newsroom via Phonearena.com)

annonse