Til hovedinnhold

Nå finnes det en databrikke som kan «lage» nye minner i hjernen

Forskere utvikler hjerne-implantat som fungerer som «kunstig» hukommelse.

En av de mange fordelene ved de store datateknologiske fremskrittene er potensiale til å kompensere for menneskelige skavanker. Nå melder avisen South Wales Argus om en ny databrikke som muligens kan bidra til å reversere hukommelsestap hos mennesker.

Brikken er et elektronisk implantat som opereres inn i hjernen. Det er Wake Forest Baptist University i USA som står bak den oppsiktsvekkende forskningen.

«Lager» nye minner på kunstig vis

Implantatet fungerer ved å emulere den delen av hjernen som heter «hippocampus», som blant annet håndterer hukommelsen. Dette gjør den ved å «oversette» de minne-relaterte hjernesignalene til et format som kan lagres i implantatet.

Nøyaktig hvordan denne litt mystiske prosessen foregår er ikke helt klart, men teknologien benytter blant annet spesialisert programvare for å klare denne ganske imponerende oppgaven.

Etter å ha mottatt og oversatt hjernesignalene, skal implantatet deretter kunne sende signalene tilbake inn i hjernen hvor signalene danner langtidsminner. Hippocampus fungerer nemlig ved å sende informasjon tilbake til ulike deler av hjernebarken etter å ha mottatt og bearbeidet sanseinntrykk.

Kan revolusjonere Alzheimers-behandling

På denne måten kan man altså lage nye minner ved hjelp av teknologi. Forskerne selv kaller teknologien for «protese-hukommelse», og tror den potensielt kan få store konsekvenser innen behandling av mennesker med minnetap, ikke minst Alzheimers-pasienter.

– Protese-hukommelse er et veldig spennende konsept, men det har tatt flere tiår med forskning å komme så langt som vi har nå, og det er fremdeles mange ukjente faktorer som må løses av forskerne, sa forskningssjef ved Alzheimer's Society, Clare Walton, om forskningen.

Teknologien har enn så lenge kun blitt testet ut på dyr, og en eventuell praktisk anvendelse av teknologien på mennesker ligger naturlig nok fremdeles et godt stykke frem i tid.

Her er en annen imponerende implantat-teknologi:
Den gjorde at en blind mann fikk se kona si igjen for første gang på 10 år »

(Kilde: South Wales Argus)

annonse