Her er de største Android-truslene
Hackerne har fått seg en ny favoritt.
Sannsynligheten for at du har en androidbasert telefon er stor, og flesteparten av mobilene som ligger under juletreet i år vil være en slik. For de fleste smarttelefonene utenom iPhone kjøres nettopp på dette operativsystemet, og salgsvinnere som Samsung Galaxy II, Sony Ericsson Xperia ARC og HTC Sensation er alle andoidtelefoner.
– Etter hvert som den åpne androidplattformen blir mer og mer utbredt, kan en vente at nettkriminelle vil fatte interesse for smarttelefoner av samme grunn som de kastet seg over PC-en.
Mange mennesker som bruker samme teknologi og utgjør et stort marked som er enkelt å nå. Samtidig er smarttelefonene gjennom abonnementet alltid knyttet til en pengestrøm, og de brukes også stadig mer som betalingskanal for netthandel og tjenester, sier Roger Ison-Haug i Symantec.
- Les også: Kapret fire millioner PC-er
Sikkerhetsprodusenten har gjort en dybdeanalyse av metoder for å oppnå økonomisk vinning på uærlig vis via Googles plattform og mobile enheter, og her er de sju største truslene for de av oss som har en smarttelefon basert på Android.
Svindelforsøk fra dyre spesialnummer
Svindelen skjer vanligvis ved at kriminelle lager en applikasjon (app) som brukerne laster ned, og som er designet på en slik måte at den sender en tekstmelding til dyre betalnumre periodevis. Svindlerne generer dermed store summer på disse numrene.
Uheldigvis er slike SMS-trojanere den enkleste måten å tjene penger på for nettkriminelle, og jeg er sikker på at det ikke kommer til å stoppe med det første, sier Denis Maslennikov hos Kaspersky Lab i sin blogg.
Søkemotor-«forgiftning»
Noen søkermotor-apps er designet på en slik måte at den genererer en masse treff til spesifikke søkermotorer, og på den måten manipuleres uærlige nettsider til å komme høyt opp på rankingen. Det igjen øker sannsynligheten for at brukerne går inn på nettopp en side som er laget av de kriminelle. Deretter kan de tjene penger på å vise for eksempel nettreklame. Et eksempel på en slik app er «Android.Adrd», som styrte brukere som søkte på mobilnyheter inn til en spesifikk side laget av hackerne.
Pay-per-click-svindler
I samme gate som den over. Apper styrer brukere inn til spesifikke sider for å vise annonser, laste ned ringetoner eller abonnere på nyhetsvarsler og lignende. For eksempel er «Android.Bgserv» en app som er designet på en slik måte at brukerne automatisk laster ned video fra Kina, og de som eier kontoene hvor de blir lastet ned fra tjener penger på hver nedlastning.
Pay-per-install-svindler
Applikasjoner designet for å laste ned andre apps uten at brukerne er klar over det. Eksempler på slike er blant annet «Android.Geinimi» og «Android.Rootcager».
Adware
Designet for å vise annonser. Metodene er mange, men en av de vanligste er at uærlige sjeler tilbyr populære mobilspill som de har modifisert på en måte slik at spillene viser annonser som de tjener penger på. Appsene virker på en slik måte at brukerne ikke er klar over dette. Et eksempel er «Android.Tapsnake» som gir seg ut for å være et spill, men faktisk er spyware.
mTAN-tyveri
Dette er noe Symantec regner med kommer i tiden framover. Å bruke mobilen til diverse nettbankaktiviteter og som betalingsmiddel blir stadig mer utbredt. Mange banker bruker et system som genererer en sikkerhetskode (Tan-kode) som blir sendt til telefonen som bankkundene tidligere har registrert, og ondsinnet programvare kan sende dette nummeret videre til hackere. Programvare gjør det også mulig å stjele telefonenes unike IMEI-kode, slik at telefoner kan klones.
- Les også: Nytter ikke å logge ut av Facebook
Skal vi tro Symantec, må smarttelefonbrukere være oppmerksomme i tiden framover.
– Mobil teknologi går raskt framover og nettkriminelle holder seg godt oppdatert om utviklingen, sier Eric Chien, Technical Director hos Symantec Security Technology and Response.
– Den tydelige framveksten av mobile trusler, og spesielt de som retter seg mot androidplattformen, er sannsynligvis bare begynnelsen både når det gjelder kvalitet og kvantitet på truslene, mener han.
Google fjernet tidligere i år rundt 50 apper fra Android Market, og IT-selskapet Juniper påstår at andelen malware på markedsplassen har økt med nærmere 500 prosent siden i sommer. Google har for øvrig tilbakevist at androidtelefoner er spesielt utsatt for hacking.