Til hovedinnhold

TomTom solgte trafikkdata

I disse DLD-tider kommer det frem en oppsiktsvekkende sak fra Nederland. Den Amsterdam-baserte GPS-produsenten TomTom har solgt trafikkdata til politiet i Nederland, kommer det frem av en rekke rapporter.

Denne informasjonen – som stammer fra GPS-enheter fra TomToms kunder – har politiet brukt til å planlegge hvor de skal sette opp fartskontroller og liknende. Kunder har selvsagt blitt opprørte over dette, og TomTom har derfor gitt ut en offisiell forklaring og video for å roe ned situasjonen.

– Visste ikke

Administrerende direktør i TomTom – Harold Goodijn – forteller at sporingen i GPS-enhetene deres er frivillig og at kunder kan velge å ikke tillate funksjonen. Dataene skal i tillegg være anonyme og bidrar med forbedring og problemløsning for TomTom i forhold til sine produkter.

Se videoen med Goodijns forklaring her:

Goodijn forklarer videre at TomTom har bidratt med informasjon til politiet og andre myndigheter for å hjelpe dem med å identifisere områder med stor trafikkbelastning og for å finne ut hvor det trengs å bygge ut veikapasiteten.

Goodijn benekter at selskapet hadde kunnskaper om at politiet også brukte informasjonen til å sette opp taktiske fartskontroller, og hevder at de vil unngå den type bruk av dataen i fremtiden.

Sviktende salg

Salg innen GPS-markedet er sviktende for tiden – hovedsaklig på grunn av smarttelefoner som kan bli brukt til det samme formålet. At selskaper som TomTom derfor går til andre salgskanaler bør derfor ikke være noen overraskelse.

Hvis trafikkdata kan brukes til å sørge for økt trafikksikkerhet og redde liv, er det positivt for allmennheten. Et viktig problem er å sørge for personvern, og dette kan fort bli misbrukt av myndigheter eller kriminelle, noe denne saken viser tendenser til.

Din mening

Hva mener du om denne saken? Er GPS-data hovedsaklig en positiv ting, eller kan det ha uforutsette negative konsekvenser? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under!

(Kilde: ConsumerReports)

annonse