Nyhet

TomTom solgte trafikkdata

I disse DLD-tider kommer det frem en oppsiktsvekkende sak fra Nederland. Den Amsterdam-baserte GPS-produsenten TomTom har solgt trafikkdata til politiet i Nederland, kommer det frem av en rekke rapporter.

Denne informasjonen – som stammer fra GPS-enheter fra TomToms kunder – har politiet brukt til å planlegge hvor de skal sette opp fartskontroller og liknende. Kunder har selvsagt blitt opprørte over dette, og TomTom har derfor gitt ut en offisiell forklaring og video for å roe ned situasjonen.

– Visste ikke

Administrerende direktør i TomTom – Harold Goodijn – forteller at sporingen i GPS-enhetene deres er frivillig og at kunder kan velge å ikke tillate funksjonen. Dataene skal i tillegg være anonyme og bidrar med forbedring og problemløsning for TomTom i forhold til sine produkter.

Se videoen med Goodijns forklaring her:

Goodijn forklarer videre at TomTom har bidratt med informasjon til politiet og andre myndigheter for å hjelpe dem med å identifisere områder med stor trafikkbelastning og for å finne ut hvor det trengs å bygge ut veikapasiteten.

Goodijn benekter at selskapet hadde kunnskaper om at politiet også brukte informasjonen til å sette opp taktiske fartskontroller, og hevder at de vil unngå den type bruk av dataen i fremtiden.

Sviktende salg

Salg innen GPS-markedet er sviktende for tiden – hovedsaklig på grunn av smarttelefoner som kan bli brukt til det samme formålet. At selskaper som TomTom derfor går til andre salgskanaler bør derfor ikke være noen overraskelse.

Hvis trafikkdata kan brukes til å sørge for økt trafikksikkerhet og redde liv, er det positivt for allmennheten. Et viktig problem er å sørge for personvern, og dette kan fort bli misbrukt av myndigheter eller kriminelle, noe denne saken viser tendenser til.

Din mening

Hva mener du om denne saken? Er GPS-data hovedsaklig en positiv ting, eller kan det ha uforutsette negative konsekvenser? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under!

(Kilde: ConsumerReports)

Les også
TomTom GO Live Top Gear edition: Jeremy viser deg veien forbi køene
Les også
Nederland innfører digital grensekontroll
Les også
Snart ringer bilen selv etter hjelp
Les også
Nytt GPS-aktig system finner ut nøyaktig hvor du er
Les også
Garmins nye lar folk følge deg på Facebook
Les også
Navionics Marine: Europe HD
Les også
Lad opp elbilen trådløst
Les også
Apps til bilnavigasjon
Les også
Snart kan du få mer nøyaktig GPS
Les også
Slik fungerer GPS
Les også
Her kjører Googles førerløse bil
Les også
La solen og godstolen lade mobilen
Les også
Vil styre dialekten til programlederne
Les også
Gruppesaksøker Google for overvåking
Les også
Slik unngår du at mobilen overvåker deg
Les også
Arbeiderpartiets nettsider under angrep
Les også
Datalagringsdirektivet er vedtatt
Les også
Facebook ser hva du prater om
Les også
Kvart million i erstatning for slettede bilder
annonse