Til hovedinnhold

Her er laser-TV-en

Mitsubishi har nylig vist frem en 46 tommer stor prototype av en LCD-HDTV som benytter seg av bakbelysning med LED og lasere. Denne kombinasjonen skal visstnok gi et større fargerom enn varianter som kun bruker hvit LED.

Laserdiodene – som har en bølgelengde på 638 nm – bidrar med rødfarge, mens LED-ene består av cyan – altså en blanding av grønt og blått. Ved å kombinere disse elementene får man dermed et komplett fargespekter à la RGB.

Bedre fargegjengivelser?

Fargerommet skal være 1,3 ganger videre enn ved vanlig, hvit LED og være 126 prosent på NTSC-standarder. Spesielt rødfargen skal ha fått økt livaktighet, og Mitsubishi hevder også at den sammenslåtte blå/grønnfargen fra cyandiodene vil bidra til en jevnere fargeflyt enn hvis grønt og blått var hver for seg.

TV-prototypen bruker flere titalls av de røde laserdiodene og hundrevis av de cyanfargede LED-ene, men noe spesifikt antall er foreløpig ukjent. Selv om lys fra laser og LED har ulike avvikende vinkler, har selskapet klart å utvikle et optisk system som skal jevne ut belysningen, med resulterende døyving av ujevnheter.

Lysstyrke, kontrastforhold, strømforbruk og andre spesifikasjoner på den nye TV-en er nesten akkurat de samme som ved Mitsubishis andre LCD-TV-er med hvit LED-bakbelysning, i følge selskapet.

Pris og tilgjengelighet

Mitsubishi har forsøkt seg på LaserTV før uten altfor stort hell, så det gjenstår å se hvordan det går denne gangen. Prisantydninger har ennå ikke dukket opp, men lanseringsdato er ventet i løpet av regnskapsåret 2011 – og selvfølgelig først i Japan.

(Kilder: Engadget, OLED-Display, Tech-On)

annonse