Aldri surf på åpne trådløse nett

Mange har et avslappet forhold til tilgangen på det trådløse nettet sitt. For eksempel kan det være en enkel løsning å ikke sette passord, slik at du slipper å taste det inn på ny hver gang.

Enda flere har nok for vane å bruke åpne trådløse nett de finner rundt seg. Naboer glemmer ofte å sette passord på nettverket sitt, og dermed er det fritt frem for å få gratis internett. På kafé er det ofte heller ikke passord.

Begge disse vanene er meget farlige.

Åpne nettverk er nemlig en stor felle, der alle innen rekkevidde kan plukke opp innloggingene dine. Og det hjelper ikke at det er ditt eget nettverk. Det krever bare et minimum av datakunnskap å overvåke nettverkstrafikken fra maskinen din.

Redaksjonen i DinSIde har testet et program med navnet Firesheep, som fisker opp all aktivitet til maskiner på nettverket i det de brukes.

Det fungerer så enkelt som at når offeret logger på Facebook, blir "hackeren" også logget inn på Facebook. Dermed er det fritt frem for å skifte brukernavn, hente ut informasjon og poste i ditt navn. Programmet fungerer like bra på eposttjenester som Gmail, og lar deg lese eposten til andre i det vedkommende logger seg inn.

Programmet slutter å virke i det offeret logger seg av tjenesten, men er like fullt en skummel demonstrasjon av hva som er mulig.

Slik unngår du problemet
To enkle forholdsregler hjelper deg.

  1. Surf kun på krypterte nettverk
    Sjekk at nettverket du kobler deg til er markert med et låseikon. Du bør også aktivere kryptering for ditt eget nettverk hjemme, for eksempel WPA.
     
  2. Bruk https:// der du kan
    Mange tjenester lar deg bruke kryptert forbindelse når du logger på, og det er nok til å forpurre de fleste forsøk på å stjele passord. Bruk https:// i stedet for http://. Dette fungerer både på Gmail og Facebook. Det finnes programmer som gjør dette for deg automatisk der du kan.

Du kan lese mer om FireSheep og mulige mottrekk på DinSIde.

Se også vår guide:
Slik setter du opp ditt trådløse nettverk

Les også
Gmail blir oppgradert
Les også
Trådløs krangel i blokka
Les også
Gjør deg klar for super-WiFi
Les også
Surf sikrere på åpne nettverk
Mer om
annonse