Til hovedinnhold

Dette er internetts frihetserklæring

Vil samle nettgigantene rundt en felles lovnad.

Internett står overfor en lang rekke utfordringer, og er ikke minst under press fra mange fronter.

Sensur blir stadig mer utbredt, både når det gjelder enkeltnasjoners mer eller mindre ærlige hensikter, og bedrifters bruk av rettsvesenet til å slå ned på det man ikke liker.

Den såkalte nettnøytraliteten blir også til stadighet utfordret. Dette er snakk om prinsippet om at alle på nett er likeverdige, og at ikke for eksempel nettleverandøren din skal kunne avgjøre hvilke nettsider du har tilgang til.

I USA gikk debatten nylig spesielt langt i forbindelse med lovforslaget «SOPA», som i praksis gjorde at bare en anklage om en lovbrudd - uten noen form for bevis - var nok til å lamme hele nettsteder.

Lager eget prinsippgrunnlag

En rekke organisasjoner, med blant annet innflytelsesrike Electronic Frontier Foundation i spissen, har nå gått sammen for å utforme det de har kalt «Declaration of Internet Freedom». Denne erklæringen forsøker å stadfeste noen helt grunnleggende prinsipper som en ønsker at bør ligge til grunn for all videre debatt rundt internettregulering.

Håpet nå er at så mange som overhodet mulig skal stille seg bak prinsippene. Så langt har de fått med seg selskaper som Amnesty, Mozilla - gjengen bak Firefox, en lang rekke innholdsleverandører, journalistorganisasjoner, borgerrettighetsorganisasjoner og lignende.

Det oppfordres også til at enkeltpersoner skal skrive under.

De virkelig hardtslående tungvekterne som Google, Microsoft og lignende har så langt ikke skrevet under - men så er også erklæringen bare et døgn gammel.

Erklæringen er som følger

Vi står for et fritt og åpent internett.

Vi støtter åpne og deltakende prosesser for utforming av internettpolitikk, og går inn for etableringen av fem grunnleggende prinsipper:

  • Ytringsfrihet: Ikke sensurer internett.
  • Tilgang: Arbeide for universell tilgang til raske og rimelige nettverk.
  • Åpenhet: Beholde nettet som et åpent nettverk der alle kan koble seg på, kommunisere, skrive, lese, se, snakke, lytte, lære, skape og innovere.
  • Innovasjon: Beskytte friheten til å finne opp og skape uten tillatelse. Ikke blokkere nye teknologier, og ikke straffe innovatørene for brukernes handlinger.
  • Privatliv: Beskytte privatlivet og forsvare alles mulighet til å kontrollere hvordan deres data og enheter blir brukt.

Hvis disse prinsippene fremstår noe vage, så er det ifølge Josh Levy i Free Press gjort helt med vilje.

– Disse prinsippene ble med hensikt laget for å være så overordnet som mulig. Det handler ikke om å foreslå noen spesifikke endringer. Isteden er det ment å være en rettesnor hvor hvordan ting bør være, sier han ifølge Ars Technica.

Les også
Syria «forsvant» fra Internett
Les også
– Slik knuste platebransjen innovasjonen
Les også
Blueseed er en flytende by for IT-entrepenører
Les også
Derfor tok ett lite sekund knekken på Internett-gigantene
Les også
PC-produsenter mangler metall – Apple får skylda
Les også
EU vil la deg kjøpe og selge «brukt» programvare
Les også
Kaoshelg for Internett
annonse