Til hovedinnhold

Øystat vil starte piratside for å «straffe USA»

Tar hevn etter amerikansk gambling-nekt.

Den karibiske øystaten Antigua og Barbuda planlegger å lansere en netthandel hvor de skal selge filmer, musikk og programvare. Dette er verken kontroversielt eller oppsiktsvekkende, men det faktum at de ikke vil betale amerikanske opphavsretteiere er utenom det vanlige.

Den merkverdige strategien kommer som en reaksjon på at amerikanske myndigheter har nektet øystaten å tilby hasardspill på nett i USA. For å ta igjen den tapte inntekten, håper det karibiske landet at den utradisjonelle og pirataktige nettbutikken skal sope inn penger i kassa.

Fikk medhold

Bakgrunnen for saken er altså en konflikt mellom USA og Antigua og Barbuda når det gjelder tilbud om nettbasert gambling. Den lille øystaten hadde angivelig en blomstrende kasinosektor som sysselsatte fem prosent av befolkningen – inntil USAs proteksjonisme skal ha ført til kollaps for industrien.

Antigua og Barbuda klaget den amerikanske avgjørelsen inn til Verdens handelsorganisasjon (WTO), og fikk medhold i 2005. I 2007 gikk organisasjonen ett steg lenger og bestemte at øynasjonen kunne såkalt «suspendere amerikansk opphavsrett» for opptil 21 millioner dollar (116 millioner kroner) årlig.

USA advarer

Det er denne avgjørelsen fra WTO som er grunnlaget for opprettelsen av nettbutikken som ikke skal betale opphavsfolkene. Poenget er å tjene inn tapte inntekter fra USAs gambling-nekt, og å markere et standpunkt overfor amerikanerne.

Amerikanske myndigheter har advart Antigua og Barbuda mot å gjennomføre tiltaket, og sier at det vil ødelegge for sjansene deres til å inngå et forlik i saken om nettbasert hasardspill. I tillegg kan det ifølge USA bli ekstra skadelig for øystatens økonomi å tillate fri tilgang til intellektuell eiendom uten eiernes samtykke. Dette kan for eksempel gå ut over andre lands vilje til å investere i den høyteknologiske sektoren i landet.

Antigua og Barbuda har derimot ingen planer om å lempe på kravene og vil fortsette lanseringen av nettsiden.

Ubegrenset tilgang

Nettsiden skal lanseres så snart Antigua og Barbuda får godkjennelse fra WTO. Det er foreløpig ikke kjent nøyaktig hva den kommer til å inneholde.

Ifølge TorrentFreak skal ett mulig alternativ være å tilby ubegrenset tilgang til amerikansk media for en fast sum på 5 dollar (under 30 kroner) i måneden.

(Kilde: TorrentFreak)

annonse