Nyhet

Blir Xperia Z Sonys første firekjerner?

Spesifikasjoner på japansk mobilbeist har dukket opp på nettet.

Frem til nå har ikke Sony gjort mye for å konkurrere med de aller råeste mobilene på markedet. Hvis de nyeste ryktene stemmer er Sony i ferd med å ta opp kampen med LG, Samsung og HTC om å ha den råeste Android-telefonen i sitt utvalg.

Nettstedet Amnaytech ha fått tak i spesifikasjonene på Sonys neste toppmodell, og de er ikke til å kimse av.

Stor Bravia-skjerm?

Telefonen skal ha den hittil største skjermen i en Xperia-modell – hele 4,6 tommer. Det er bare litt mindre enn dagens kraftigste toppmodeller, hvis vi ser bort fra Samsung Galaxy Note.

Ryktene sier ikke akkurat hvilken skjermteknologi som vil bli brukt, men det spekuleres i at den vil bære Bravia-navnet, slik de fleste av Sonys modeller gjør i dag. Det burde borge for knallgod bildekvalitet, på linje med den som fins i Sony Xperia S.

Kraftig systembrikke

På innsiden vil telefonen være utstyrt med en systembrikke som har fire prosessorkjerner, men ryktene sier ikke noe om hvilken brikke det kan dreie seg om.

Sonys gamle samarbeidspartner Ericsson produserer systembrikker gjennom underselskapet ST Ericsson, og de såkalte NovaThor-brikkene i flere av Sonys nyeste Xperia-modeller kommer nettopp herfra. Foreløpig har imidlertid ikke ST Ericsson annonsert noen firekjerners systembrikker. Enten dreier det seg altså om en brikke som ikke er lansert ennå, eller så kommer Xperia Z til å være basert på en av de andre mobile plattformene fra for eksempel Nvidia eller Qualcomm.

Ved siden av den kraftige prosessoren vil telefonen ha 1 GB arbeidsminne (RAM). Det er en forholdsvis vanlig mengde minne i en kraftig smarttelefon i dag, og flere andre rykter den siste tiden har tippet at toppmodeller med 2 GB RAM er i horisonten.

Les også: Snart kan Galaxy Note få en oppfølger

Intelligent blits

Xperia-modellene har så langt vært utstyrt med ganske god kamerafunksjonalitet. Sony lager nemlig en mobilversjon av sin egen Exmor-brikke som står i speilrefleks- og kompaktkameraene fra produsenten. Spesifikasjonslisten for Xperia Z sier at oppløsningen vil bli på 13 megapiksler, men det er spesielt en annen funksjon som skiller seg ut.

Xperia Z skal nemlig ha en intelligent blitsfunksjon der kameralyset også styres av avstanden til det du tar bilder av. Det betyr at det ikke lenger bare er lyset omkring det som avgjør om lampen blinker, men også om telefonen ser at motivet er nærme nok til at blitsen hjelper. Dermed kan det bli slutt på at blitzen går av for eksempel når du tar landskapsbilder i skumring.

En annen effekt slik smart blitsstyring kan ha er at lysstyrken reguleres hvis motivet er for nærme. Dermed kan kanskje et av de vanligste problemene med dagens mobilbilder unngås, nemlig at mennesker i dårlig belysning blir helt hvite i ansiktet når lampen fyrer av på full styrke.

Får den høyhastighetskamera?

Kameraet skal også være i stand til å fange video i "slow motion". Det kan bety at telefonen selv er i stand til å justere ned hastigheten på avspilt eller lagret video, men det kan også bety at det dreier seg om en høyhastighetsfunksjon, der kameraet knipser betydelig mer enn 25 bilder i sekundet. Det kan gi muligheter for spektakulære bilder av alt fra svalestup i havet til eksploderende vannballonger.

Ellers skal telefonen ha 16 gigabyte med lagringsplass, et innebygget batteri som du ikke kan ta ut, støtte for NFC og Micro-SIM. Hvis ryktene stemmer vil den bli lansert med Android 4.1.1 Jelly Bean.

Les også: Android Jelly Bean blir tidenes sikreste

Kan være få uker unna

Foreløpig har ingen i Sonys leir uttalt seg om den nye telefonen. Dennne typen spesifikasjonslister viser seg ofte å ikke stemme, men kalenderen smyger seg stadig nærmere den gigantiske IFA-messen i Berlin, der vi er vant til at produsentene slipper haugevis av nye produkter. Et annet produkt vi venter på er Samsungs Galaxy Note II.

Vi kommer selvsagt til å være til stede under IFA-messen, som tyvstartes 30. august.

Hva tror dere? Kommer Sony til å vise frem et Xperia-råskinn i Tyskland?

(Kilde: amnaytech.blogspot.dk)

Les også
Android Jelly Bean blir tidenes sikreste
Les også
Snart kan Galaxy Note få en oppfølger
Les også
Sony Xperia P: Endelig gjør Sony alt riktig
annonse