Tek.no

Nyhet

Homer Simpson kom forskerne i forkjøpet

Fant nesten Higgs-bosonet allerede i 1998.

Skjermbilde fra YouTube/Numberphile
5 Mar 2015 14:30

Homer Simpson, kjent fra den amerikanske TV-serien The Simpsons, er ikke vanligvis den skarpeste kniven i skuffen, men ifølge Mashable kan dette være en feilaktig antagelse.

Ifølge boken The Simpsons and Their Mathematical Secrets, kom Homer forskerne 14 år i forkjøpet med utregningen av massen til Higgs-bosonet.

Nesten fulltreffer

Higgs-bosonet er ifølge fysikere partikkelen som gir masse til alt her i verden, og er derfor bedre kjent som «Gudepartikkelen». Uten den hadde ingenting eksistert, og den var også den siste biten i puslespillet av teorier kjent som «standardmodellen». Forskere erklærte partikkelen for funnet for tre år siden, i 2012. I den nye boka kommer det imidlertid fram at Homer nesten kom forskerne i forkjøpet, i en episode kalt «The Wizard of Evergreen Terrace» fra 1998.

I episoden skriver Homer opp en komplisert mattematisk formel, som viser seg å være omtrent identisk med den som i dag gir oss massen til Higgs-bosonet.

Simon Singh, bokas forfatter, fortalte selv til The Independent at «...dersom du regner ut formelen, så får du en masse som er bare litt større enn nano-massen til et Higgs-boson faktisk er.» Han påstår også at The Simpsons er et av de mest matematiske TV-innslagene som sendes i beste sendetid noensinne.

Under kan du se en video der Homers bidrag til forskningen hedres:

The Simpsons har vært tema hos oss før også:
Slik ville Marge Simpson sett ut i virkeligheten »

(Kilde: Mashable)

annonse