Tek.no

Nyhet

Tinnitus er ikke som en vanlig lyd - den «dekker» hele hjernen

Øresus rammer 1 av 7 nordmenn.

Shutterstock
25 Apr 2015 06:00

En av syv nordmenn lider av større eller mindre grad av permanent tinnitus, ifølge Folkehelseinstituttet. For noen er det en susende lyd, for andre er det en pipelyd eller en plystrelyd. I alle tilfeller er det plagsomt, og for noen er det alvorlig problem.

Problemet er at tinnitus, eller øresus, ikke er en ekte lyd. Det er en opplevd lyd som stammer fra vårt eget nervesystem.

Helt annerledes hjerneaktivitet

Nå har amerikanske og britiske forskere observert hjernen til en tinnitus-pasient for å finne ut hva slags hjerneaktivitet som er involvert, og de fant ut at virkelig lyd og tinnitus skapte helt forskjellig hjerneaktivitet.

Eksperimentet begynte med at forskerne samarbeidet med pasienten om å finne en lyd som var så lik øresusen hans som mulig. Så målte de hvordan den påvirket hjernen.

Hjerneaktiviteten var som forventet begrenset til et lite område av hørselssenteret.

Den unormale hjerneaktiviteten forskerne forbandt med øresusen strakk seg imidlertid mye lengre. Den strakk seg over hele hørselssenteret, store deler av tinninglappen, isselappen og flere andre deler av hjernen, skriver Forskning.no.

Målingene kom fra én enkelt pasient

Studien er imidlertid kun basert på målinger hos én enkelt pasient. Han er en 50 år gammel mann som lider av epilepisi, og som derfor har fått operert inn EEG-elektroder i hodet.

Disse overvåker hjerneaktiviteten i flere forskjellige deler av hjernen, og det var ved hjelp av dem at forskerne kunne måle tinnitus-aktiviteten.

Forskerne håper likevel at kunnskapen tar dem et skritt nærmere en behandling av tinnitus. De trekker blant annet frem elektromagnetisk stimulering av deler av hjernen som en potensiell behandlingsform.

Det finnes andre lyspunkter om du sliter med den irriterende lidelsen
Tinnitus kan lindres med musikk

(Kilde: Forskning.no)

annonse

Les også