Til hovedinnhold

Nord-Korea vil ikke benekte at de sto bak hackerangrep på Sony

Myndighetene mener ny komedie om Nord-Korea er en krigshandling.

Columbia Pictures

Det ble nylig kjent at hackere hadde brutt seg inn på serverne til det store filmstudioet Sony Pictures og etterlatt en truende beskjed til selskapet, og senere kom det også frem at gjerningspersonene har stjålet en rekke storfilmer som ikke er blitt vist ennå – og lagt disse ut på ulike fildelingsnettsteder.

Sony etterforsker hendelsen, og det er ennå ikke kjent hvem som står bak. Men enkelte har fattet mistanke mot Nord-Korea, etter at landet i juni klaget til FN og til USA over filmkomedien The Interview. I filmen spiller James Franco og Seth Rogen to journalister som i samarbeid med CIA reiser til Nord-Korea for å ta livet av diktatoren Kim Jon-un.

Ifølge The Wall Street Journal har etterforskere funnet ut at den ondsinnede programkoden som er brukt er nesten identisk med den som ble brukt da en rekke Sør-Koreanske banker og TV-selskaper ble angrepet i mars 2013. Det antas at det var Nord-Korea som sto bak angrepet.

– En krigshandling

Nord-Korea mener filmen er en «krigshandling» og at den støtter terrorisme, og mener USA og FN må stoppe filmen.

BBC skriver nå at representanter for Nord-Korea nekter å avkrefte at de står bak hackerangrepene mot Sony.

– De onde kreftene kobler alt til DPRK (Nord-Korea). Jeg ber deg om å bare vente og se, svarte en talsperson for Nord-Korea i FN når BBC spurte om de var involvert på noen måte.

Disse filmene skal være på avveie:
Hackere stjal nye storfilmer fra filmstudio »

(Kilde: BBC, The Wall Street Journal)

annonse