Nyhet

Slik skal Google beskytte deg mot «spoilere» på nettet

Google har tatt patent på automatisk «spoiler blokker».

Undertegnede husker da den første sesongen av TV-serien «24» kom på TV for godt over 10 år siden. Det var nytt, friskt, spennende, og «alle» snakket om det dagen etter. Og siden video på Internett den gang stort sett var begrenset til korte, morsomme klipp som stjal verdifulle megabytes i innboksen (rekk opp hånda de som husker «Alien Song»), var det ingen fare for at noen visste handlingen i episodene før de andre.

Dette har endret seg mye siden «lineær» TV har måttet vike for «stream-on-demand», og strømming av spennende TV-programmer kan gjøre både kantina på jobben, Facebook og andre sosiale medier til minefelt av såkalte «spoilere» for en stakkar som ikke har kommet så langt i serien enda.

Men dette skal Google fikse med et automatisk spoiler-filter, ifølge CNET News. Filteret skal sensurere innlegg på Internett som kan avsløre viktige om filmer, TV-serier eller bøker, og gjemme dem frem til du henger med selv.

Følger med på det du ser

Illustrasjonen fra Google viser hvordan et slikt filter kan se ut for eksempel på et sosialt nettsted, som for eksempel Facebook, der en kommentar fra en bruker er blitt skjult med beskjeden:

«Content may include a spoiler. Do you want to read it now? [YES] [NO]».

Så hvis du ikke greier å vente til du kan se episoden det snakkes om, eller ikke bryr deg så veldig, har du altså muligheten til slå av sensuren.

Men i tillegg til å gi deg denne valgmuligheten, skal systemet ikke gjemme innhold du allerede kjenner til. Det skal altså følge med på hva slags TV-serier og filmer du har sett, og bøkene du har lest, og dermed bare skjule det som er nødvendig.

Slik ser Google for seg at et spoiler-filter kan fungere. Foto: Google/USPTO

Nå vet nok Google allerede hvilke TV-serier og filmer du strømmer, iallfall hvis du bruker Chrome, og hvis du bestiller bøker med via Gmail har de nok ganske god oversikt over dette også. Men bøker, filmer, spill og TV-serier du kjøper i butikken har de ikke kontroll på, så vi gjetter at det kommer en funksjon som lar deg registrere dette manuelt. Eller kanskje tjenesten kan gjøre noen kvalifiserte gjetninger basert på Google-søkene dine.

Persondataene Google samler inn brukes til å gi deg målrettet nettreklame, så dersom Google vet at du har lest alle Harry Potter-bøkene, er det sannsynlig at J.K. Rowlings neste bok vil dukke opp i annonsene Google subtilt forer deg med.

Men annonsene fra Google kan bli mer enn bare visuelt irriterende, hackere har nettopp brukt dem til å spre skadevare »

Potensiell favorittutvidelse

Jack Bauer har reddet verden mange ganger, 24 timer av gangen. Og blitt mye snakket om på grunn av det. Foto: FOX

Spoilere kan være utrolig irriterende, og for noen kan det rett og slett ødelegge hele seeropplevelsen. I Jack Bauers første opptredener på TV var det i alle fall litt tryggere, men med alle videostrømmingstjenestene vi bruker nå er det ikke lenger å ta for gitt at alle ser de samme episodene samtidig.

Og hvis du i tillegg følger veldig med på en viss, mye omtalt TV-serie der tilsynelatende halvparten av seerne vet hva som kommer til å se fordi de har lest bøkene(!), er det for gjort å gå på en «plot»-smell på nettet, der noe noe viktig fra gårsdagens episode plutselig dukker opp på Facebook-feeden din. Dermed kan et slikt «spoiler-filter» bli både velkomment og kjærkomment hos mange.

Hvor raskt dette «spoiler-filteret» fra Google dukker opp i en nettleser nær deg er ikke godt å si. CNET refererer til en talskvinne fra Google som har kommet med følgende uttalelse:

– Vi har patenter på mange idéer, noen blir til satt ut i livet som produkter og tjenester, andre ikke.

At driften deres ikke står eller faller på ett patent kan vi gjerne tro på, her kan du lese mer om hvordan Internettgiganten tjener opp mot én milliard kroner, hver dag (Tek Ektra »

(Kilder: CNET, USPTO)

Les også
Facebook tjener endelig på mobil
Les også
– Svenskene slakter DAB – det bør vi også
Les også
Kraftig børshopp etter rykte om Google-oppkjøp
Les også
Så dårlig er film- og TV-utvalget til strømmetjenestene
Les også
Denne strømmetjenesten har flest filmer og serier
Les også
Slik tjener Google 900 millioner kroner – hver dag
annonse