Til hovedinnhold

Hva er disse merkelige lyse flekkene?

NASA er overrasket over bildene fra dvergplaneten Ceres.

I nesten ti år har romsonden Dawn vært på vei mot dvergplaneten Ceres, som befinner seg i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter.

Nå befinner den vesle farkosten seg nærmere Ceres enn noe annet menneskelig objekt har vært, og bildene den har sendt hjem overrasker NASA.

Her er det mystiske bildet. Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Hvem har skrudd på lyset?

Den har nemlig avslørt to tilsynelatende lysende flekker på dvergplanetens overflate. Først var det bare én av dem, men da Dawn kom nærmere fikk den en nabo.

Begge flekkene befinner seg i et krater.

NASA aner ikke hva de to flekkene er. Chris Russel, som er en av de ansvarlige for oppdraget, sier at de kanskje kan skyldes vulkansk virksomhet, men at vi må vente til Dawn kommer nærmere før vi får svaret.

Slik har romsonden Dawn reist for å nå Ceres. Den brukte også mye tid på å fotografere asteroiden Vesta. Foto: NASA

NASA samarbeider blant annet med Max Planck Institute for Solar System Research i Tyskland, og de forstår like lite av hva det er vi ser på bildet:

– På tross av størrelsen er den største flekken lysere enn noe annet på Ceres. Dette er virkelig uventet, og fortsatt et mysterium, sier hovedforsker Andreas Nathues på NASAs nettsted.

De nyeste bildene er tatt cirka 46 000 kilometer unna Ceres. Den 6. mars vil Dawn gå inn i bane rundt dvergplaneten. Forhåpentligvis får vi svar på mysteriet da.

Ceres har omtrent samme overflateareal som den amerikanske delstaten Texas. Tidligere vurderte man å klassifisere kloden som en planet, men i 2006 opprettet man dvergplanet-kategorien, og puttet Ceres inn der.

Da mistet også Pluto sin status som planet:
Nå skal vi også utforske den kloden på nært hold »

(Kilde: NASA via CNet)

annonse