Til hovedinnhold

Ny skadevare truer Apple-produkter

Smitter blant annet iPhone via USB.

Tek.no / Apple / Shutterstock

Cybersikkerhetsfirmaet Palo Alto Networks, forteller i en ny rapport at de har funnet et såkalt «malware» som sikter seg inn mot produkter fra Apple. Flere hundre tusen enheter kan allerede være smittet av skadevaren, ifølge rapporten fra selskapet.

I utgangspunktet har skadevaren, som har blitt døpt til WireLurker, dukket opp hos brukere som har jailbreaket sitt Apple-utstyr for å få tilgang til blant annet tredjeparts applikasjonsbutikker i Kina. Men det viser seg også at vanlige produkter kan være i fare.

iPhone 6 og 6 Plus.Foto: Apple

Minst 350 000 har fått WireLurker

WireLurker rammer både produkter med iOS- og OSX-grensesnitt, og det kan forplante seg videre fra for eksempel en Mac til en iPhone via USB-kabelen. Ifølge rapporten kan Mac-en hente opp data fra mobiltelefonen og sende dette videre til personene bak skadevaren.

Informasjon som ulovlig sendes videre kan være blant annet serienummeret på telefonen, iTunes-brukeridentifikasjonen, og telefonnummeret til telefonen – dersom det er lagret på enheten.

Rapporten påpeker at de har funnet en rekke applikasjoner som inneholder skadevaren. Blant annet inneholdt det kinesiske applikasjonsmarkedet Maiyadi hele 467 apper med skadevaren WireLurker. Totalt hadde disse appene blitt lastet ned 356 104 ganger.

Kan smitte utstyr som ikke er jailbreaket

Det som kanskje er vel så interessant med rapporten, er at også produkter som ikke er tuklet med kan infiseres av WireLurker. Dette er noe bedrifter som bruker Apples produkter med et spesielt sertifikat bør holde øynene åpne for.

Det har nemlig forekommet at infiserte Mac-er har overført skadevaren videre til mobiltelefoner og nettbrett som ikke er jailbreaket, ved at bedrifter har mulighet til å synkronisere apper uten gå via en verifiseringsprosess.

Virus er en daglig trussel for elektroniske produkter
Her er mest fryktede gjennom tidene (Ekstra) »

(Kilde: Palo Alto Networks, Ars Technica, Reuters)

annonse