Nyhet

Ny type kontaktlinse kan zoome inn- og ut

Du styrer linsene ved å blunke.

Kontaktlinser har i årevis hjulpet folk med nedsatt synsevne til å se bedre. Nå har amerikanske og sveitsiske forskere utviklet en ny type linse som lar deg zoome ved hjelp av blunking, skriver France24 .

Den nye kontaktlinsen skal angivelig gjøre at det du zoomer inn på vil se inntil 2,8 ganger større ut. Dette er imidlertid en hard linse, i motsetning til myke linser som folk flest bruker i dag, men er omtrent like tykk. Zoomingen skjer gjennom et tynt reflekterende teleskop.

– Små speil på innsiden av linsen får lyset til å sprette rundt. Dermed utvides den opplevde størrelsen av det du ser, og synsfeltet forstørres. Så det er litt som å se igjennom et forstørrelsesglass, sier forskerne i en pressemelding.

Ifølge forskningsleder Eric Tremblay fra Ecole Polytechnique Federale de Lausanne i Sveits, er prosjektet fortsatt på forskningsstadiet. Han tror likevel at linsene etter hvert vil bli tilgjengelig for svaksynte. En prototype av oppfinnelsen ble vist frem på den årlige konferansen American Association for the Advancement of Science (AAAS) før helgen.

Trenger smartbriller i tillegg

For å benytte seg zoomen må man blunke kun med det høyre øyet. For å deaktivere zoomen blunker man kun med det venstre øyet. Det vil altså si at hvis du blunker helt vanlig, med begge øynene, vil kontaktlinsene fungere nøyaktig som helt vanlige kontaktlinser.

For å registrere om du blunker vanlig eller bare med ett av øynene, følger det med et par spesielle smartbriller med kontaktlinsene. Disse brillene følger med på øynene dine, slik at den vet om du vil zoome inn på noe, eller hvis du bare blunker vanlig.

Utviklet for soldater, kan hjelpe eldre

Forskningen på denne typen kontaktlinser startet hos DARPA, en avdeling i USAs forsvarsdepartement. Tanken var å utstyre soldater med slike linser. Nå ser det derimot ut til at det heller er svaksynte og eldre som vil få nytte av oppfinnelsen.

Særlig gjelder det personer som får forkalkning på netthinnen (såkalt makuladegenerasjon), en øyesykdom som oftest rammer folk over 70 år. Dette finnes det ingen kur for, men laserbehandling eller øyekirurgi kan i beste fall bremse utviklingen. Derfor vil en kontaktlinse av denne typen vil være et svært kjærkomment hjelpemiddel.

En annen forsker vil løse problemet slik:
– 3D-printede nerveceller skal kunne brukes til å reparere netthinnen »

(Kilder: France24 via BGR)

annonse