Tek.no

Nyhet

Hva vil du lære om fotografering?

Vi kjører i gang en ny runde med fotoskolen her på Tek.no. Hva vil du lære?

Shutterstock
18 Apr 2015 08:00

Vi skal snart starte en ny artikkelserie vi har kalt «Fotoskolen», for våre fotointeresserte Ekstra-medlemmer, der vi skal hente kunnskap fra våre egne, erfarne fotografer og snakke med spesialister fra ulike felt.

I den anledning spør vi dere: Hva vil dere lære? Hva tror dere andre vil ha utbytte av å lære? Er det bestemte fotografer (helst norske) dere synes vi bør snakke med?

Dette blir en serie for dere som synes det er morsomt å ta bilder, og har lyst til å utvikle dere og bli litt bedre fotografer. Vi vil dekke grunnleggende ting som hvordan du velger det kameraet som er riktig for deg, hva slags optikk du trenger, hva de ulike innstillingene gjør, og mer bildetekniske emner som komposisjon, lyssetting, etterbehandling.

Å fotografere, eller bare ta bilder?

En person som aldri har tatt i en malepensel før kan ikke bare plukke den opp og lage en Rembrandt, like lite som en som aldri har holdt en gitar kan regne med å spille «Tender Surrender» som Steve Vai. De tekniske ferdighetene som trengs krever årevis med øving og perfeksjonering før man når et nivå av mestring som gjør det mulig å bare kopiere. Bare det å tegne et ansikt som faktisk ligner på den som eier ansiktet er så vanskelig at mange av oss gir opp lenge før vi kommer dit.

Konsertbilder er vanskelige, men desto mer tilfredstillende å få til. Er dette noe du vil lære mer om? Skriv det i kommentarfeltet eller send oss en epost. Foto: Kristoffer Møllevik

Her skiller fotografiet seg ut fra mange kunstformer, ved at selv en uerfaren fotograf kan ta et godt bilde. Selv en toåring kan ta et bilde av en person som tydelig viser hvem det er. Riktignok ved hjelp av automatiserte kamerafunksjoner, og kanskje litt flaks, men det kan likefullt bli et godt bilde. Og her ligger et viktig nøkkelelement som ikke skal undervurderes når vi snakker om fotografering: Det er lett å mestre.

Og nå sitter det kanskje noen lesere blant dere som tenker at «ikke faen om det var lett»; som har fotografert i årevis, lært, feilet og forbedret seg. Og de har for så vidt rett de også, innen fotografering som i de fleste andre elementer i livet lærer vi av erfaring, og streber etter å forbedre og utvikle oss. Så selv om en nybegynner kan ta et godt bilde, vil en erfaren fotograf som regel ta gode bilder oftere.

Vi skal få deg ut av «automat-sonen»

Alle som har forsøkt å lære seg å spille et instrument vet hvor frustrerende det kan være å bare komme til det nivået der man kan fremføre noe annet enn C-skalaen. Mange hopper av musikkundervisningen fordi den første kneika opp til der man kan bruke det man kan sette kunnskap ut til praksis er så bratt. Slik er det ikke i fotografering, her finnes det et hav av hjelpemidler, kameraene kan gå i auto hvis du ikke vil styre med ting som blender, lukker og ISO, og alt som trengs av tekniske ferdigheter er evnen til å trykke ned utløseren.

Dette betyr ikke at det ikke er noe å lære. Vi mener at alle har godt av å lære seg å gå ut av automatikken, i alle fall litt. Med en gang du selv tar kontroll over ting som dybdefokus, bevegelsesuskarphet, ISO-støy og utforsker bildekomposisjon, vil du raskt se at en dyktig fotograf med et dårlig kamera nesten alltid vil trumfe en nybegynner med et godt kamera.

Først når jeg tar kontrollen fra kameraet kan jeg få dybdeskarpheten så liten som jeg vil. Foto: Kristoffer Møllevik

Det er utrolig gøy når man mestrer dette. Det er som å være på fisketur, når du har lært deg alle triksene, øvd og jobbet, føles det utrolig bra når man kan håve inn storfisken. Bare at et bilde er lettere å henge på veggen.

Så hva vil dere lære? Hvem skal vi snakke med? Hva vil dere vite mer om? Skriv i kommentarfeltet, eller send oss en epost på tips@tek.no.

Hvis du fotograferer en del og har lyst til å lære mer anbefaler vi deg også å sjekke ut Bildekritikken, der lærer brukerne våre mye av hverandre »

annonse

Les også