Til hovedinnhold

Dette 3D-displayet behøver ikke skjerm

Teknologi utstråler 50 000 punkter i tredimensjonalt rom.

Forskere fra det japanske Keio-universitetet har tidligere skapt et interaktivt 3D-system der man kan samhandle med digitale figurer.

Nå er Keio-universitetet på ferde igjen, men denne gangen med en teknologi som har blitt videreutviklet av Burton. Prosjektet de har utviklet er et såkalt "ekte 3D-display" – en teknologi som benytter seg av lasere for å skape lysende punkter på ønskede steder i lufta eller under vann.

Ifølge forskerne bak prosjektet er dette verdens første teknologi som kan vise bilder uten hjelp av en skjerm.

Ekte 3D-objekter

Systemet baserer seg på teknologi fra AIST og Keio som først ble annonsert i 2006. I dette systemet blir lasere fokusert for å produsere plasmamagnetisering fra oksygen og nitrogen som befinner seg i lufta.

– De fleste nåværende 3D-systemer sender bilder til en 2D-skjerm, og får bildene til å virke tredimensjonale gjennom en optisk illusjon. Dette systemet kan derimot vise bilder i løse lufta, slik at det gjør det mulig å se ekte 3D-objekter, sier en talsmann bak prosjektet.

– Dette systemet kan skape rundt 50 000 punkter hvert sekund, og dens nåværende oppdateringshastighet er på rundt 10-15 fps. Vi jobber med å øke frekvensen til 24-30 fps, sier talsmannen videre.

Bruk innen medisin?

På demonstrasjonen bruker systemet en kompakt, grønn laser som blir sendt ut i en vannbeholder nedenfra. Det skal også være mulig å sende laseren ut i lufta ved hjelp en høyere kapasitet på systemet. I tillegg kan man få til ulike farger ved å blande røde, grønne og blå lasere.

– Bruksområder i starten kan være digitale reklameskilt. Ettersom dette systemet får 3D-objekter til å se naturlig ut, kan det også bli brukt innen helsevesenet, såfremt presisjonen blir forbedret, avslutter talsmannen.

Se den følgende videoen for en demonstrasjon av teknologien:

(Kilde: DigInfo TV)

annonse