Til hovedinnhold

Leica lanserer prikkfri proff-Leica

Retro M9-P kommer i juli sammen med nytt vidvinkelobjektiv.

Den røde prikken er borte..

Det har vært noe stille fra småbildeformatlegendene i Solms i Tyskland siden introduksjonen av Leica S2, M9 og X1 for et par år siden. Nå er de imidlertid tilbake igjen, og denne gangen uten den røde prikken foran. Leica M9-P skal være en digital M for proffene og målet har vært å gjøre kameraet mer diskrét og driftsikkert.
Den historiske forløperen er M4-P fra 1981. Leica hadde en tung periode i tiden etter at speilrefleksene tok fullstendig over som journalistiske verktøy. En mislykket lansering av M5 som lot innebygget lysmåling gå ut over størrelsen og designet, førte til at produksjonen av M-hus stoppet opp i noen år, før kostnadskuttede og kanadiskproduserte M4-2 kom på markedet i 1976. M4-P var en mellommodell før M6 som la til rammelinjer for 28- og 75mm brennvidder og et mer profesjonelt image mens Leica jobbet med å få presset lysmåleren inn i huset.

..og Leica-logoen er flyttet til topp-platen

Et retrohus i en tidløs serie
Forskjellene fra den vanlige M9 er å finne på utsiden. Både modellbetegnelsen og den røde logoprikken er fjernet fra fronten, og erstattet av en mer nøytral logo på toppen, slik den også var da første kamera i M-serien - Leica M3 - ble lansert i 1954.
En av nyvinningene fra M8.2 - skjermoverflate i safirglass - er også med. Denne skal være langt mer ripebestandig enn overflaten på en vanlig M9, og med nytt antirefleksbelegg på begge sider skal den også være bedre i direkte sollys.
Til slutt, er dette huset kledd i Vulcanite-lær med en tydeligere struktur som skal gi tryggere håndgrep.

Innmaten fra M9
De fotografiske egenskapene arver M9-P direkte fra tvillingsøsteren M9. En fullrammesensor med 18 millioner bildepunkter og ordentlig IR-filtrering, fokusering ved hjelp av den tradisjonelle rammesøkeren, manuelt valgte objektivprofiler, den samme 2,5 tommer store LCD-skjermen med videre. De LED-belyste rammelinjene fra fjorårets spesialutgave M9 Titanium var altså bare et eksperiment foreløpig, kanskje M9-P bare er et hvileskjær før en teknologisk ambisiøs M10?

Kompakt vidvinkel i kjent utførelse

Super-Elmar-M 21mm f/3.4 ASPH
I kjølvannet av at sensorstørrelsen er tilbake til 36x24mm kommer det også en ny vidvinkel på 21mm med største blenderåpning f3.4. Denne er svært kompakt og motlysresistent, og vil lette kameraveska til de som driver arkitektur- og gatefotografi på denne brennvidden. Hvis den benyttes på M8 eller M8.2 tilsvarer den en 28mm vidvinkel i bildeutsnitt, og i likhet med annen M-optikk fokuserer den ned til 0.7 meter.

I salg fra juli
Både sorte og sølvgrå M9-P og Super-Elmar-M 21mm f/3.4 ASPH vil bli tilgjengelig fra autoriserte forhandlere i Juli 2011. M9-P får en veiledende utsalgspris på 52.000,-, objektivet koster 20.000,-. Fra oktober vil det være mulig å oppdatere M9 til M9-Ps spesifikasjoner mot et mellomlegg ved å levere kameraet inn hos forhandler.

(Kilder: Pressemelding, Leica-camera.com. Toppfoto: Alex Majoli

annonse