Til hovedinnhold

Dette er iPhone OS 4.0

Ryktene har gått lenge, og i forrige uke ble det klart at dagen i dag er datoen for lanseringen av Apples nye operativsystem for iPhone, iPad og iPod. Det spekuleres blant annet i forbedret hjemmeskjerm og støtte for multitasking, vi følger flere liveblogger fra eventet for å gi deg alle oppdateringene - så hold fingeren på refresh-knappen.

Les også: Førsteinntrykkene av iPad.
19:00 - De heldige som har fått plass i salen får beskjed om å skru av lyden på telefonene sine. Et tegn på at forestillingen snart skal starte. Og Gizmodo melder at alle med kamera blir separert fra resten.
19:03 - Steve Jobs har inntatt scenen. 
19:04 - "After spending hours and hours with it, I believe this beautiful new touch-screen device from Apple has the potential to change portable computing profoundly" - Walt Mossberg, WJS. Jobs viser fram positive anmeldelser, og melder at Apple til nå har solgt 450 000 iPad-er.
19:06 - Jobs melder at brukerne så langt har lastet ned 3,5 millioner iPad-applikasjoner og 600 000 iBooks. Han sier at Apple ikke har klart å møte etterspørselen, men at de jobber med å produsere flere iPad-er så raskt de kan.

Lanseringsdato er satt
19:10 - Flere tall: Jobs sier det nå er 3 500 applikasjoner tilgjengelig for iPad på App Store, av totalt 185 000 apps. 
19:12 - iPhone har 64 prosent andel av det mobile nettlesermarkedet i USA, sier Jobs.

19:13 - OS 4.0 kommer til sommeren.


19:14 - Jobs viser nå fram utviklerversjonen av OS 4, og forteller det er over 1 500 nye API-er i systemet. Utviklere har tilgang til kalender, bildegalleri etc.
19:15 - Nå kommer "the good stuff": Over 100 nye brukerfunksjoner i OS 4. Lag spillelister, 5x digital zoom, trykk for å fokusere på video, geotagging, mulighet til å endre hjemmeskjermen, støtte for blåtann-tastaturer er blant funksjonene. Og som ventet - multitasking
19:18 - Vi er ikke de første på banen, men vi blir de beste. Akkurat som med klipp og lim. Det er enkelt å gjøre dette (multitasking, red. anm) på en måte som tapper batterilevetiden, og en på en måte som reduserer ytelsen på applikasjonen. Om du ikke gjør det riktig vil mobilen din kjennes treig ut, sier Jobs. 
19:22 - Vi har funnet ut hvordan vi skal implementere multitasking for tredjepartsapplikasjoner og unngå disse tingene. Det er dette som har tatt så lang tid. Jeg vil nå gjerne demonstrere det. Vi har et fantastisk brukergrensesnitt, sier Jobs.
19:24 - Musikktjenesten Pandoras sjef, Tim Westergren, tar scenen og demonstrerer hvordan du nå kan skifte fra musikkapplikasjonen og gjøre noe annet med iPhone uten at Pandora stenges. Ikke akkurat revolusjonerende om du har hatt en annen mobil enn iPhone, men en etterlengtet oppgradering for iPhone-brukere.
19:27 - Du kan nå også styre Pandora fra en låst skjerm. Nå er det David Ponsford fra Skype som inntar scenen og viser at du nå kan gjøre voip-samtaler via deres applikasjon, starte en ny applikasjon for å for eksempel sjekke en restaurantanmeldelse, og så gå tilbake til samtalen din uten at du brytes.

Bedre e-post og Apple satser på spill

19:31 - Lokaliseringsapplikasjoner som navigasjonsløsningen fra TomTom fungerer også selv om du navigerer bort fra appen for å skru på musikk eller gjøre andre ting. Apples Scott Forestall sier at for andre typer lokaliseringstjenester er det smartere å bruke GSM-triangulering fra basestasjonene i mobilnettet for å finne posisjonen din, da det ikke bruker like mye strøm som GPS-en. Han lover også bedre sikkerhet- og personvern i OS 4 - du får blant annet vite om noen ber om å få vite hvor du befinner deg.
19:36 - Push-meldinger. Apple har hatt dette i ni måneder og har sendt 10 milliarder push-meldinger, for eksempel fra en applikasjon som melder fra til deg at ditt favoritt-TV-show er på tur til å starte. Nå kommer noe Forestall kaller lokale meldinger, som ikke trenger å gå via en server, men gjøres rett fra telefonen.
19:38 - Oppgavebehandling. Nå kan også applikasjoner som tar lang tid på å fullføre en oppgave, som å laste opp bilder til Flickr, gjøre dette i bakgrunnen, eller til og med lagre hvor de er i oppgaven og restarte umiddelbart der du sist stoppet.
19:41 - Nye mappemuligheter. Nå må folk flikke fra side til side for å finne applikasjonene de ønsker. I stedet kan de nå for eksempel lage en mappe med alle spillene du har på telefonen i. Mappen lager du enkelt ved å dra en applikasjon oppå en annen, og mappen lages automatisk. Den navngis også etter kategorien på applikasjonene, eller du kan gi den et navn selv. Du kan nå også endre wallpaper på hjemmeskjermen din, sier Jobs, som igjen har inntatt scenen.
19:46 - Neste nyhet er en forbedring av e-postfunksjonen i iPhone. All e-post kommer i en innboks, og du kan nå ha mer enn én Exchange-konto. Apple har i tillegg lagt til raskt bytte mellom innbokser og du kan organisere e-posten din etter tråder. Samt at du kan åpne vedlegg med en applikasjon om du ønsker det.
19:48 - iBooks kommer til iPhone og første bok ut er Ole Brum.
19:50 - Oi, Apple kommer med Game Center, og hevder de skal blåse PSP og Nintendo DS ut av vannet. De satser på sosial gaming og du får leaderboards, match making, achievments etc (i likhet med blant annet Xbox Live).

Gamler versjoner uten multitasking

19:57 - Neste nyhet – iAd. Jobs sier deres App Store har mengder av gratis eller bra prisede applikasjoner. – Vi liker det, men våre utviklere må finne måter å tjene penger på. Så de legger inn annonser i applikasjonene, og – i mangel på en bedre måte å si det på – vi synes denne formen for annonsering suger, sier en frittalende Jobs.
19:58 - Ser du på annonser på en mobiltelefon er det ikke som på en vanlig PC. Der er søk greia. Men på mobile enheter har ikke dette skjedd. Søk skjer ikke på på telefoner, folk bruker applikasjoner. Og det er der muligheten til å levere annonseflater er. Den jevne iPhone-bruker bruker over 30 minutter hver dag på applikasjoner. Hvis vi sa at vi ønsket å vise en annonse hvert tredje minutt er det 10 annonser per enhet per dag. Det tilsvarer en milliard annonsevisninger per dag.
20:04 - Dette er en ganske så stor mulighet, og en utrolig demografi. Men vi ønsker å gjøre mer enn det. Vi vil endre kvaliteten på annonsene også. Dere kjenner til annonsene på nett, de er iøynefallende og interaktive, men de leverer ikke følelser. Det vi ønsker å gjøre med iAds er å levere interaksjon og følelser. Annonsen skjer i applikasjonen – i dag når du klikker på en bannerannonse blir du revet ut av appen og kastet inn på annonsørens hjemmeside. Derfor klikker ikke folk på annonsene. Fordi iAd er i selve iPhone OS-et har vi funnet ut hvordan man kan gjøre interaktivt og video-innhold uten at du må ut av applikasjonen du kjører. For utviklere er det svært enkelt å legge dette til i deres applikasjoner. De kan gjøre det på en ettermiddag. Apple skal hoste og selge annonsene, og vi gjør en 60/40 splitt, sier Jobs.
20:05 - Steve Jobs viser nå fram ulike annonser Apple har laget for Toy Story 3 og Nike Air Jordan.
20:07 - iPhone OS 4 kommer til sluttbrukerne av iPhone og iPod Touch til sommeren, det vil si 3GS og tredjegenerasjons iPod Touch. iPad-støtte kommer til høsten. iPhone 3G og andregenerasjons iPod Touch vil kunne kjøre mye av disse nyhetene, men en god del vil ikke støttes – deriblant multitasking.

Hva synes du om nyhetene i lanseringen? Legg gjerne igjen dine kommentarer under saken.

Mer om
annonse