Refser tilbydere av bredbånd
Det som irriterer Forbrukerombudet, er at tilbydere av mobilt bredbånd ikke opplyser godt nok om at hastigheten vil settes ned etter en viss bruk, og ved hvilken terskel hastigheten settes ned.
– At hastigheten blir satt ned ved en viss bruk er en begrensning i tilbudet og noe som har betydning for forbrukerens valg. Derfor må dette opplyses om i markedsføringen, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.
Forbrukerombudet krever at Netcom, Tele2 og Telenor endrer sin markedsføring innen 1. mars i år.
Ved årsskiftet var det tegnet cirka 500 000 abonnementer på mobilt bredbånd i Norge, anslår Post- og teletilsynet. Det er nesten en dobling på ett år. 57 prosent av abonnentene er privatkunder.
«Bruk hele døgnet»
Telenor, Netcom og Tele2 benytter påstander som er villedende markedsføring, ifølge Bjørn Erik Thon.
Ombudet nevner følgende eksempler: «For deg som vil surfe hele døgnet til fast månedspris», «Hele tiden for deg som ønsker muligheten til å være på nett hvor du vil og så lenge du vil til en fast pris», «bruk hele døgnet» og «Mobilt bredbånd Large er produktet for deg som er storbruker av mobilt bredbånd. For en fastpris på 239,- i måneden har du ubegrenset med nedlasting». Produktene har videre navn som «Hele tiden», «Large» og «Dag og Natt».
– Slike påstander og produktnavn vil kunne oppfattes slik at det mobile bredbåndet kan benyttes hele døgnet, uten bruksbegrensninger og til ethvert bruk, sier Thon.
– Når tilbyderne markedsfører seg på denne måten, må de også tydelig opplyse om eventuelle begrensninger som har betydning for forbrukerens vurdering av tilbudet. Ellers vil markedsføringen være villedende, fortsetter han.
Endrer ikke
Forbrukerombudet krever nå på nytt at Netcom, Tele2 og Telenor må endre sin markedsføring, slik at forbrukeren får informasjon i markedsføringen om at hastigheten vil reduseres ved en viss mengde og hvilken terskel det er snakk om.
Dersom du ser video på nettet er grensene ikke så høye, og noen få fotballkamper kan føre til at du når maksgrensen, understreker Thon.
– Selv om dette er en stor datamengde vil storbrukere kunne oppleve at de overskrider denne grensen. Dermed kan de få seg en overraskelse når overføringskapasiteten strupes, sier han.
Forbrukerombudet har tidligere tatt opp denne problemstillingen med alle aktører som selger mobilt bredbånd. Netcom, Tele2 og Telenor har alle gitt tilbakemelding om at de ikke ønsker å endre sin markedsføring.
Telenor har en markedsandel på rundt 60 prosent for mobilt bredbånd mens NetComs andel er nær 27 prosent. Øvrige leverandører har rundt 5 prosent markedsandel. (ANB)