Ericsson bygger Norges tredje mobilnett

Tele2 og Network Norway har lenge hatt planer om å bygge Norges tredje fullverdige mobilnett. Utbyggingsplanene ble imidlertid satt på vent da Post- og teletilsynet bestemte seg for å gi nettbyggerne dårligere vilkår enn de hadde forventet når det gjelder termineringspriser (den prisen én operatør kan kreve av en annen operatør for å sammenkoble en samtale/datastrøm). Samferdselsdepartementet grep inn, og mente det var imperativt at planene om å bygge et tredje mobilnett ble satt til livs, og dermed kunne Mobile Norway – som de to operatørenes nettbyggingsselskap kalles – starte utbyggingen for alvor.

I dag annonserer de at den svenske infrastrukturleverandøren Ericsson har blitt valgt til hovedleverandør for deres nett. Mobile Norway bekrefter at de vil bygge et landsdekkende mobilnett – ikke bare mobilnett i byene, som mange har fryktet.

Innbyggertall: 600 eller mer
Samferdselsdepartementet har satt et krav om at Norges tredje mobilnett skal ha 75 prosents befolkningsdekning. Dette har Mobile Norway alle intensjoner om å oppfylle.

- Vi holder på med en detaljplan, men jeg kan si at vi vil bygge ut på tettsteder med mer enn 600 mennesker. Hvor og når avhenger av forhandlingene våre med Ericsson, sier samfunnskontakt Tom Guldberg i Network Norway til Mobilen.no.

- Men vi ønsker å nå kravet på 75 prosent innen 2-3 år, sier han videre.
(Artikkelen fortsettes.)

 Valgte Ericsson
Ericsson har svært bred erfaring fra nettutbygging, og står blant annet bak Telias nyåpnede 4G-nett i Stockholm. Mobile Norway har vurdert flere aktører, men Ericsson vant altså oppdraget.

- Det har vært en svært aktiv prosess, med stort engasjement fra potensielle leverandører. Konsekvensen av dette har vært en utfordrende og tøff utvelgelsesprosess, sier konsernsjef Arild Hustad i Network Norway i en pressemelding.

- Vi er stolte over å ha blitt valgt som leverandør av det nye 2G/3G nettet i Norge. Ericsson vil som verdensledende leverandør av mobilsystemer, sikre Tele2 og Network Norway en komplett løsning for transmisjon, radio- og kjernenett. Dette er en viktig kontrakt for Ericsson der vi kan utnytte den brede kompetansen vi har i Norge og der lokale ressurser vil stå for implementasjon og support, sier administrerende direktør Tor Frydenberg i Ericsson Norge.

Tele2: - En gledens dag
For Norges tredje største operatør, Tele2, er tilgang til et eget mobilnett verdt både gull og grønne skoger. Operatøren har vokst seg meget stor tatt i betraktning at de (for øyeblikket) leier kapasitet i nettet til NetCom. Med et eget mobilnett får særlig Tele2, men selvsagt også Network Norway/One Call/Lebara, større frihet og økte muligheter når det gjelder prissetting og forretningsmodeller. For at Tele2 skal ha mulighet til å nærme seg Telenor og NetCom i kundemasse og omsetning, er tilgang til et eget mobilnett imperativt. Ikke rart administrerende direktør Haakon Dyrnes klør i fingra etter å komme i gang med utbyggingen:

- I dag er en gledens dag for norske mobilbrukere. Alt er klart for en omfattende utbygging av et tredje mobilnett som vil forbedre konkurransen og forbrukernes valgmuligheter i by og bygd. Det er et telepolitisk hovedmål i Norge å få på plass et tredje mobilnett, og vi er glade for å holde vårt løfte til norske myndigheter, som har lagt forholdene til rette for økt konkurranse, sier Dyrnes.
(Artikkelen fortsettes.)

Forsinket
Utbyggingen av Norges tredje mobilnett er likevel forsinket i forhold til deres opprinnelige planer. Hustad i Network Norway og Dyrnes i Tele2 håper å kunne ta igjen noe av det tapte i løpet av de neste to årene.

- Som de fleste industrielle aktører i en investeringsfase har vi merket konsekvensene av finanskrisen. Dette innebærer at vi er forsinket i henhold til den opprinnelige nettutbyggingsplanen, sier duoen i en felles pressemelding.

- Valg av system- og utstyrsleverandør er helt avgjørende for å lykkes i tråd med de forventninger vi har lagt til grunn for utbyggingen, avslutter de to toppsjefene, og understreker samtidig at Ericsson har møtt Mobile Norways krav til kvalitet, funksjonalitet og gjennomføringsevne.

Hva synes du om at Mobile Norway bygger Norges tredje mobilnett? Kommenter i forumet under artikkelen.

Les også
Sjokkert over prisendring fra Telenor
Les også
Poke operatøren din
Les også
Godt fornøyd med mobilåret 2009
Les også
Klar tale fra John Strand
Les også
Storfornøyd med egen operatør
Les også
Basestasjonene avsløres
Les også
Tele2 dropper bredbåndssatsningen
Les også
Klart for tredje mobilnett, likevel?
Les også
Network Norway får ny konsernsjef
Les også
– Mobilnett sponses av distriktene
Les også
PT tar klagene som et godt tegn
Les også
Alle klager på PT-vedtak
Les også
- Vi er svært misfornøyd
Les også
Truer utbygging av nytt nett
Les også
- Urimelig overfor oss
Mer om
annonse