Til hovedinnhold

«Spionvirus» har angrepet hundrevis av organisasjoner

Et av de mest avanserte noensinne, ifølge sikkerhetsselskap.

Andrey_Popov/Shutterstock.com

De fleste sakene om virus-forekomster den siste tiden har handlet om sleipe, ondsinnede programmet designet for å loppe folk for penger, nå sist også Bitcoin, men det finnes som kjent også andre motiver bak det å spre virus.

Nå melder BBC at et nytt virus kalt «Mask» har infisert datasystemene til både en rekke stater og haugevis av ulike organisasjoner, trolig i den hensikt å utføre spionasje.

Rammet 380 organisasjoner

Det er det russiske datasikkerhetsselskapet Kaspersky Labs som oppdaget viruset, som visstnok skal ha vært aktivt i hele syv år.

Ifølge Kaspersky har viruset i løpet av den tiden infisert datasystemene til så mye som 380 organisasjoner og institusjoner rundt omkring i verden, deriblant statlige nettverk, oljeselskaper, forskningsinstitusjoner, aktivist-organisasjoner og mange andre.

Viruset skal ha vært i stand til å både stjele dokumenter, påloggingsinformasjon, krypteringsnøkler og andre ting. Det er imidlertid uvisst akkurat hva bakmennene har vært ute etter av informasjon, og hva de eventuelt har fått klørne i av sensitivt materiale.

– Mest avanserte noensinne

I lys av hvem som har vært målene tror Kaspersky at det er en stat som står bak viruset, og at det dermed sannsynligvis dreier seg om spionasjevirksomhet, men selskapet vil ikke spekulere i hvem som er synderen.

Viruset skal uansett være meget sofistikert, og Kaspersky beskriver det som den «mest avanserte trusselen» som selskapet noensinne har sett. Det skal også ha blitt programmert for både Windows, iOS og Linux, og i tillegg skal det ha eksistert egne versjoner for både iPhone og Android-baserte smarttelefoner.

Norge skal ikke være blant de 31 landene som er rammet, men andre nære europeiske land som Spania, Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Belgia er blitt ofre. Aktivitetene til Mask-viruset skal ha stoppet brått forrige uke da saken ble kjent. For flere detaljer kan du lese hele Kasperskys rapport her.

Virus kan koste samfunnet millarder: Her er de mest fryktede virusene gjennom tidene (Ekstra) »

(Kilde: BBC)

annonse