Til hovedinnhold

Fokuser etter at du har tatt bildet

En eksponering, flere fokusavstander. © Ren Ng, 2004-2005.

Forskere ved Stanford University har laget det de kaller et ”Plenoptic Camera”. Et kamera der du kan bestemme fokuspunkt og dybdeskarphet etter at bildet er tatt.

Ren Ng og hans kolleger la 90 000 mikrolinser i litt avstand foran sensoren. Disse linsene refokuserer lyset, og legger det i et bestemt mønster på sensoren, så man kan avgjøre ikke bare hvor mye lys som har kommet inn, men også hvor det har kommet fra, og hvor mye lys som har kommet inn i hver lysstråle.

Det gjør at man i ettertid kan velge fokuspunktet og dybdeskarpheten i etterbehandlingen av bildet, omtrent som man i dag kan gjøre med hvitbalanse og andre parametere i RAW-konverteringen. På grunn av dette, trenger man ikke lenger å benytte små blenderåpninger når man ønsker stor dybdeskarphet, og man trenger heller ikke fokusere bildet. Det vil gjøre kameraene raskere og med færre bevegelige deler.

Forskerne brukte et Contax 645 mellomformatkamera med et 16 megapikslers digitalt bakstykke, og satte 90 000 mikrolinser foran. Sluttresultatet vil ikke inneholde flere piksler enn antallet mikrolinser, så foreløpig snakker vi om ganske lav oppløsning – 300 x 300 punkter, men teknologien er spennende, og man skal ikke se bort fra at man kan lage høyere oppløsning etter hvert.

For de som er spesielt interesserte, finner dere rapporten her, i PDF-format, med detaljert beskrivelse av hvordan det hele virker.

Mer om
annonse