Til hovedinnhold

Dette metallkabinettet trenger ikke vifter for å holde komponenter kalde

Vegar Jansen, Tek.no

Tek.no/Taipei: Ikke alle selskaper stiller med forseggjorte båser og tilhørende berter på Computex. Det koster gode penger å få gulvplass på et slikt arrangement, så noen ser seg fornøyd med å vise nyhetene sine kun til journalister og utvalgte VIP-er.

Den ikke spesielt store eller spesielt kjente kabinettprodusenten Streacom tilhører den kategorien. I den grad selskapet er kjent, er det for å lage solide aluminiumskabinetter – og da gjerne passivt kjølte som sådan.

Vi har testet to slike kabinetter dra dette selskapet tidligere. På tampen av 2012 tok vi en kikk på det «TV-benkvennlige» Streacom FC5 OD, mens vi nylig testet stilikonet Streacom DB4.

Fra passiv til aktiv

Streacom DA4 er en aktivt kjølt utgave av DB4.
Vegar Jansen, Tek.no
Uten behov for å bruke sidepanelene som kjøleribber får vi lavere pris og vekt.
Vegar Jansen, Tek.no

På et lite møterom et sted mellom himmelen og jorden – i den imponerende Taipei 101 for å være nøyaktig – får vi muligheten til å slå av en prat med Streacoms designer Shimon Simon.

Først kommer han med gode nyheter for de som liker DB4-stilen, men misliker det faktum at den ikke takler sterkere prosessorer og dedikerte grafikkort.

I løpet av året skal det nemlig komme en ny modell på banen: DA4 – der «A» står for aktiv. Her får vi den samme størrelsen og formen som vi kjenner fra DB4, mens sidepanelene er byttet ut med luftigere versjoner.

Her er opplegget med varmeledende rør kastet ut til fordel for vifter som skal sørge for gjennomtrekk, og det vil si at du skal kunne putte inn det meste av komponenter i DA4 – inkludert dedikert grafikkort. Men du vil naturligvis fremdeles være begrenset til hovedkort i Mini-ITX-størrelse.

Uten varmerørsløsningen og behovet for kjøling gjennom de massive sidepanelene vil Streacom DA4 også bli rimeligere enn DB4 – vi blir forespeilet en prislapp på 199 dollar.

At du kan putte inn en eller annen form for standard strømforsyning vil også hjelpe godt på den totale prislappen.

DB6 – alvorlig passivt

Streacom DB6 gir deg herdet glass og store mengder aluminium.
Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen, Tek.no

Aktiv kjøling er vel og bra for å kunne kjøre de heftigste konfigurasjonene, men det er ingen tvil om at det er passive kjøleløsninger som er Streacoms greie.

Derfor ser det ut til at vi skal få et kabinett som skal takle et oppsett med både en kraftig prosessor og et anstendig grafikkort. DB6 heter den nye modellen, og her snakker vi om et kabinett med herdet glass mellom to heftige sidepaneler.

Det ene panelet vil fungere som en stor kjøleribbe for prosessoren, mens den andre siden tar seg av varmen fra grafikkortet. DB6 skal ha en egenvekt på rundt femten kilogram.

Systemet vi fikk se hos Streacom kjørte Furmark med en 65 watts prosessor og grafikkløsningen Nvidia GeForce GTX 1060. Sistnevnte trekker typisk 120 watt under tung last, og ifølge Streacom skal begge panelene takle rundt 125 watt hver.

Her er det altså rom for å bygge seg et «VR-klart» oppsett som ikke lager en eneste lyd.

For å takle varmen samarbeider Streacom med et selskap kalt Calyos, som har utviklet en lukket «loop heat pipe»-kjøleløsning. Denne løsningen benytter seg ikke av en aktiv pumpe, men skaper sirkulasjon gjennom fordamping og kondensering.

At løsningen fungerer kunne overflatetemperaturen på panelet som kjølte grafikkortet vitne om – vi snakker vel om rundt 55 grader.

Noen nøyaktig slippdato for DB6 vites ikke, men forhåpentligvis snakker vi om en lansering før vi skriver 2018. Og med tanke på at det ikke akkurat kommer til å bli noe rimelig kabinett, kan det være greit å få et halvt års tid å spare sammen penger på.

Testbenk kun for Mini-ITX

En tredje nyhet fra Streacom er BC1 Mini, som er en testbenk som er ment utelukkende for hovedkort i Mini-ITX-størrelse. Med testbenk mener vi her en åpen «kabinettløsning» som gjør det raskt og enkelt å bytte prosessor, RAM, grafikkort og i det hele tatt komme til på hovedkortet.

Streacom BC1 Mini, oppsatt og påmontert hovedkort pluss grafikkort.
Vegar Jansen, Tek.no

Som du kanskje kan tenke deg er har BC1 Mini en storebror som allerede er på markedet, da med betegnelsen BC1.

Da vi ikke har sett BC1 tilgjengelig i Norge, regner vi strengt tatt ikke med at vi vil se BC1 Mini i butikkene heller. Det er tross alt et produkt som i hovedsak kun er ment for de aller mest maskinvareopptatte av oss.

Streacom BC1 Mini i flatpakket tilstand.
Vegar Jansen, Tek.no

Dersom du likevel skulle ramle over det, eksempelvis i utlandet eller på nettet, kan du regne med at det vil bli mulig å bytte et eksemplar til seg for rundt 100 dollar.

annonse