Tek.no

Nyhet

YouTube pusser opp ikoniske musikkvideoer til Full HD

Inntil 30 år gamle videoer får bedre bilde og lyd.

YouTube melder at de i samarbeid med Universal Music har startet prosessen å pusse opp hundrevis av ikoniske musikkvideoer fra studioets artister. Innen slutten av neste år skal antallet ha kommet opp i 1000 videoer.

Blant musikkvideoene som pusses opp finner vi Tom Pettys «Free Fallin'» som ble spilt inn for hele 30 år siden. Nå er videoen «remastret» i full HD-kvalitet.

Samme behandling har foreløpig også 36 år gamle «All Night Long» fra Lionel Richie, 28 år gamle Boyz II Mens «End of the Road»- og 25 år gamle Beastie Boys «Sabotage»-video mottatt. I tillegg til Lady Gagas «Bad Romance», som en av de nyere videoene.

Med oppussingen håper selskapene å gjøre musikken til artister mange av dagens voksne har lyttet til mer relevant for nyere generasjoner.

Skarpere videoer med bedre lyd

Beastie Boys «Sabotage».
UMG

De oppussede versjonene, som er basert på tidvis svært gamle master-innspillinger vil erstatte tidligere opplastede videoer i såkalt «standardkvalitet».

Du kan imidlertid kjenne igjen musikkvideoene som har fått en kvalitetsoverhaling ved å se etter «REMASTERED IN HD!» i beskrivelsen. Selvsagt er også oppløsningen «1080p» tilgjengelig som valg når du trykker på det lille tannhjulet i videoens høyre hjørne.

Som The Verge skriver ble mange av musikkvideoene det er snakk om ikke spilt inn i HD-oppløsning, men en remaster-prosess basert på originalinnspillingen kan likevel gjøre mange av videoene skarpere og mer levende med mindre støy. I tillegg kan også selve lydkvaliteten heves – la oss ikke glemme den!

Fra 720p til 4K-oppløsning på under 10 år

Lady Gagas «Bad Romance».
UMG

For alle som nå tenkte at det er sprøtt hvordan eksempelvis Lady Gagas «Bad Romance» ikke allerede var tilgjengelig i full HD-kvalitet er det kanskje på sin plass å minne om at denne låta nærmer seg ti år med stormskritt. Og YouTube har vært gjennom en rivende utvikling siden den ble gitt ut.

Faktisk kom ikke støtte for å laste opp videoer i full HD-kvalitet før i november 2009, samme måned som «Bad Romance» ble sluppet. Før det hadde den maksimale kvaliteten for alle videoer vært stusslige 720p.

I dag laster mange artister og studioer opp musikkvideoer i 4K-oppløsning, som er fire ganger så detaljerte som Full HD. I tillegg støtter YouTube inntil 60 bilder i sekundet nå, mot kun 30 tidligere.

Sjekk resultatet av «remasteren» til 30 år gamle «Free Fallin».

(Kilder: YouTube, The Verge)

Les også
Nå får du bedre kontroll over YouTube-anbefalingene dine
Les også
Pusses opp til 4K-kvalitet
Les også
Fem ting du må vite om nye YouTube Music
Les også
Velg musikktjenesten som passer deg best
Les også
Visste du at HBO Nordic ikke er det beste stedet å se HBO-innhold?
annonse

Les også