Tek.no

Nyhet

Google gjør det umulig for nettsider å se at du er i inkognitomodus

Stein Jarle Olsen, Tek.no
19 Juli 2019 14:00
annonse

Nettleseren Google Chromes inkognitomodus lar deg surfe på nett uten at nettsteder får lov til å lagre sporingsfiler på maskinen din.

Modusen lagrer heller ingen surfehistorikk, og er derfor ekstra godt egnet om du surfer på en delt datamaskin eller på annet vis har behov for å surfe uten at noe blir logget lokalt.

Inkognito-modusen har imidlertid hatt et smutthull som har latt nettstedene du har besøkt få vite om at du bruker nettopp inkognitomodus, og den varsler Google nå at de kommer til å lukke innen utgangen av juli.

Smutthullet har basert seg på at inkognitomodusen sperrer for Chromes såkalte FileSystem API, og det har gjort at nettsteder har kunnet sjekke for denne for å avgjøre om modusen er aktiv eller ei.

Vil holde inkognitomodusen privat

Enkelte nettaviser som lar deg lese et visst antall artikler før du må logge inn eller betale for et abonnement har utnyttet dette hullet til å sperre fullstendig for surfing i inkognitomodus.

annonse

– Denne modellen er iboende porøs, siden den avhenger av nettstedets evne til å spore hvor mange gratisartikler noen har lest, typisk ved hjelp av informasjonskapsler (cookies). Private surfemoduser er en av flere taktikker folk bruker for å styre informasjonskapslene sine og dermed «resette» tallet, skriver Google, som peker på at det finnes mange gode grunner til å trenge privat surfing, som politisk undertrykkelse eller mishandling.

De sier også de kommer til å jobbe for å rette opp eventuelle fremtidige metoder som lar nettsteder merke at brukeren er i inkognitomodus.

– Vårt News-team støtter nettsteder med en strategi for målt betalingsmur og anerkjenner målet om å redusere mulighetene for å omgå slike, men enhver tilnærming som er basert på detektering av privat surfing undergraver prinsippene i inkognitomodusen. Vi er åpne for å utforske løsninger som er i tråd med brukerens tillit og prinsipper for privat surfing, skriver Google.

annonse

Les også