Tek.no

Nyhet

Apple kjøper Shazam – lover å fjerne alle annonser fra appen

Niklas Plikk, Tek.no
25 Sept 2018 11:00

Apples oppkjøp av musikkgjenkjenningsappen Shazam gikk endelig igjennom mandag kveld denne uken.

Det første de vil gjøre er å gjøre appen helt gratis å bruke, og fjerne alle annonser fra den nåværende versjonen, skriver Apple i en pressemelding.

Ble gransket av EU-kommisjonen

Overtagelsen har blitt utsatt i flere måneder, etter at blant annet Norge ba EU-kommisjonen granske om oppkjøpet ville begrense konkurransen i det digitale musikkstrømmingsmarkedet. Tidligere denne måneden konkluderte EU-kommisjonen at oppkjøpet var lovlig:

– Etter nøye gjennomgang av Shazams bruker- og musikkdata har vi konkludert med at Apples oppkjøp av selskapet ikke begrenser konkurransen i det digitale musikkstrømmingsmarkedet, sa EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager den 6. september.

Lar deg gjenkjenne musikk

Shazam var blant de første appene som var mulig å laste ned fra Apples App Store da den ble lansert i forbindelse med iPhone 3G-lanseringen i 2008. I likhet med mange apper fra den tiden hadde den én enkel funksjon: Gjenkjenne musikk som ble spilt rundt deg.

Siden den gang har appen fått haugevis av flere funksjoner, som blant annet sosiale integrasjoner og mulighet til å kjøpe eller strømme sanger rett etter at de har blitt identifisert. Shazam har blitt finansiert via annonser og et premium-abonnement. Dette forsvinner nå som Apple overtar appen.

Viktig brukerdata

Apple har i flere år vært tett integrert med Shazam og har du bedt Siri om å gjenkjenne musikk i nærheten av deg, er det Shazams algoritmer som har blitt brukt. Nå som de overtar hele selskapet vil de kunne jobbe enda tettere. Det vil også gi Apple tilgang til Shazams brukerdata, som vil kunne være til stor hjelp med selskapets musikkstrømmetjeneste, Apple Music. Det er denne brukerdataen som fikk Norge, Sverige, Island, Frankrike, Østerrike, Spania og Italia til å be EU-kommisjonen om å granske oppkjøpet.

EU-kommisjonen konkluderte imidlertid med at frykten er ugrunnet:

– Tilgang til Shazams dataopplysninger vil ikke i noen vesentlig grad øke Apples evne til å rette seg inn mot musikkentusiaster, sa Vestager etter at EU-kommisjonen la frem rapporten sin.

annonse

Les også