Nyhet

Segway Loomo er både en ståhjuling og en robot

Nå vet vi hva vi ønsker oss til hjul.

Tek.no/Berlin: Elsparkesykler, ståhjulinger og selvbalanserende rulleskøyter er vel og bra, men hos Segway her på IFA har vi også fått se noe som – dersom den fungerer som avertert – slår alt dette med god margin.

Produktet har fått navnet Loomo, og det er robotgjengen i selskapet som står bak, altså Segway Robotics.

Med tanke på at Segway allerede kan det med selvbalanserende kjøretøy, er det nærmest logisk at de også har prøvd å lage en «smart» utgave utstyrt med kameraer og sensorer som gjør at den kan rulle rundt av seg selv – i tillegg til å kunne kjøres rundt på som en vanlig ståhjuling, naturligvis.

En avansert Segway Mini

Loomo til venstre, en Segway Mini Plus til høyre.

For å starte med de rene kjøreegenskapene, så fungerer altså Loomo fint som en konvensjonell liten ståhjuling. Den er på størrelse med en Segway Mini og har en makshastighet på 18 km/t – som jo er innafor det norske regelverket. Rekkevidden skal være opptil 35 kilometer.

Roboten skal gjenkjenne ansikter og stemmer.

Men så har den altså en god del autonomi å by på i tillegg, og ettersom den er utstyrt med Intels RealSense-kamera kan den se forskjell på forskjellige ansikter og objekter. Den kan reagere på bestemte håndbevegelser, og stemmegjenkjenning skal dessuten være på plass.

Via en app kan du «se» gjennom robotens kamera og for eksempel ta bilder eller fjernstyre den.

Den skal være smart nok til å kunne lydig følge deg rundt og unngå hindringer mens den gjør det – og kan naturligvis dra med seg de tunge handleposene dine i samme slengen.

Loomo er også utstyrt med høyttalere, så sammen med mikrofoner og kameraer er det ikke noe i veien for at denne tassen også kan fungere som en rullende «fjernassistent» som lar deg kommunisere og få med deg hva som skjer på steder du ikke befinner deg rent fysisk.

Robot med Android

Loomo kjører Android. Kameraer og sensorer gjør at den ikke kjører inn i ting eller folk.

Som operativsystem har Segway gått for Android, og Loomo skal etter sigende være enkel å programmere til å utføre spesielle oppgaver. Ellers kan den fjernstyres gjennom en app.

Med Segway Loomo får du på en måte to ting i samme pakke. Den ene er et praktisk personlig transportmiddel. Den andre er en rullende «sidekick» med potensial – her regner vi med at utviklere vil kunne finne på mange måter å bruke den lille roboten på.

Etter planen skal Loomo komme på markedet i oktober måned, og den har fått en pris på rundt 1700 euro. Dessverre ser det ikke ut som om den kommer til Norge med det aller første.

Les også
Fords «sitterobot» kan simulere en svett rumpe
Les også
Som en Vespa på ett hjul
Les også
Bydue Model 2.0: En elsparkesykkel med ekstrem rekkevidde
annonse