Til hovedinnhold

For første gang skal hackere ha forårsaket et massivt strømbrudd

– Dette er det vi har fryktet i lang tid, sier sikkerhetsekspertene.

zlikovec/Shutterstock.com

Det er en kjent sak at kriminelle hackere er blitt temmelig sofistikerte med årene, og er nå er i stand til blant annet omfattende vinningskriminalitet. Nå har hackere tilsynelatende tatt steget videre til en enda mer alvorlig form for hacking, nemlig lammelse av kritisk infrastruktur.

Som nettstedet Ars Technica melder skal hackere nemlig ha forårsaket et massivt strømbrudd nylig. Angrepet fant sted i Ukraina og rammet så mange som flere hundre tusen mennesker.

Avansert skadevare

Hackerne skal ha brukt en særdeles skadelig form for ondsinnet programvare i angrepet. Programvaren skal blant annet ha ført til at transformatorstasjoner ble frakoblet strømnettet.

Angrepet skal ha koblet fra flere transformatorstasjoner.
Illustrasjonsbilde: CHAIYA/Shutterstock.com

Antivirusselskapet ESET skal ha indikert at programmert tilhører en familie av skadevare kalt «BlackEnergy», som først ble oppdaget i 2007, og som har blitt oppdatert en rekke ganger de siste årene.

Et av de seneste tilleggene til programmet, kalt «KillDisk», skal være det som har vært ansvarlig for strømbruddet. KillDisk skal blant annet være i stand til å ødelegge kritiske deler av harddisker og sabotere industrielle kontrollsystemer.

– Dette er det vi har fryktet

Dette skal være første gang at et hackerangrep har ført til denne type alvorlig skade på kritisk infrastruktur, noe som gjør begivenheten lettere historisk.

– Det er en milepæl. Vi har tidligere sett ødeleggende angrep rettet mot for eksempel oljeselskaper, men aldri hendelser som har ført til strømmbrudd. Dette er det store scenariet vi har fryktet i lang tid, sa John Hultquist fra sikkerhetsselskapet iSIGHT til Ars Technica.

Det er ikke bekreftet hvem som står bak angrepet, men som Reuters meldte forrige uke pekte ukrainsk etterretning ut Russland som hovedmistenkt etter at angrepet på strømnettet ble oppdaget. Etterforskningen pågår imidlertid fremdeles.

Antiviruskongen John McAfee har nå kommet med et nytt produkt: Denne dingsen låser opp alle enhetene dine »

annonse