Nyhet

Slik kommer du igang med Google Pay

Oslo/Tek.no: Bare noen måneder etter at Apple lanserte sin mobile betalingsløsning Apple Pay i Norge, ble konkurrerende Google Pay også lansert her i dag.

Ved lansering er det fem banker som tilbyr kundene sine betaling med Google Pay:

  • Nordea
  • Revolut
  • Sparebanken Sør
  • Storebrand Bank
  • Monobank

I tillegg har vi fått høre fra Sbanken at de vil ha støtte for Google Pay i løpet av første kvartal 2019.

Kan jeg bruke Google Pay?

Google Pay er låst til Android-plattformen, akkurat som Apple Pay er låst til Apple-enheter. Men har du en Android-mobil med nyere operativsystem enn Android 5 (som kom ut i utgangen av 2014), kan du trolig bruke Google Pay.

I tillegg til en Android-mobil er du naturligvis også nødt til å ha en konto hos en av bankene som støtter Google Pay, slik at du kan velge kortet deres i listen i Google Pay-appen.

Hvordan kommer jeg igang med Google Pay?

Last ned Google Pay fra Googles applikasjonsbutikk og legg til kortet ditt i appen. Det er det.

Så lenge kortet er levert av en av de støttede bankene skal du være klar for å betale med mobilen på trådløse betalingsterminaler umiddelbart etterpå.

Hvordan fungerer betalingen?

Akkurat som med kontaktløs betaling med kort, eller som med Apple Pay, vil du se et lite ikon på skjermen på betalingsterminalen hvis du kan betale med trådløs betaling.

Omtrent 40 prosent av norske betalingsterminaler støtter i dag trådløs betaling, men i løpet av 2019 skal dekningsgraden være på 100 prosent.

Så fort du ser ikonet trenger du bare å legge mobilen på terminalen. Hvis beløpet er under 200 kroner skjer betalingen umiddelbart, mens for høyere summer er du nødt til å verifisere identiteten din. Dette varierer fra mobil til mobil, men stort sett vil det være snakk om fingeravtrykket ditt eller ansiktsgjenkjenning.

Hvor trygt er det å bruke?

Kontaktløse betalingskort har blitt kritisert for å være utsatte for såkalt skimming, hvor tyver bare trenger å legge en hjemmelaget betalingsterminal inntil et offer for å kunne få tilgang til kortinformasjonen.

John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea Norge.

Det samme trikset vil ikke fungere på trådløs mobilbetaling, noe som faktisk gjør løsningen tryggere enn vanlig kortbetaling, sier John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea Norge til Tek.no:

– Vi bruker noe som kalles et token. For hver transaksjon blir det generert et unikt nummer, og det er dette nummeret som blir sendt fra mobilen til terminalen. Dermed vil ikke brukersteder motta kortnummeret, sik de har fått tidligere, og det vil heller ikke bli oppbevart i telefonen. Det gjør at sikkerheten er høyere enn på et vanlig kort, forteller Sætre.

Hvor populært blir dette?

Apple Pay ble lansert i sommer og flere banker meldte om enorm interesse for betalingsløsningen. Nordea sa at de fikk syv ganger så mange kunder i dagene etter Apple Pay-lanseringen enn vanlig.

De tror Google Pay også vil føre til flere kunder, men ikke like ekstremt som i sommer.

– Jeg tror vi helt klart vil se at flere komme til Nordea når vi lanserer Google Pay, men den ekstreme tilveksten vi så i sommer tror jeg ikke gjentar seg, forteller Sætre.

Som han sier kan han imidlertid ta feil, fordi han tror Android-brukere er mer teknisk anlagt enn Apple-brukere:

– Jeg har inntrykk av at Apple er for de som ikke bryr seg så mye om det tekniske, mens Android appellerer mer til de som kan mer om teknologi og tar det i bruk raskere. Nettopp derfor kan det hende at Google Pay også vil se en enorm vekst i Norge, fordi de har en enda mer aktiv kundegruppe enn Apple, sier Sætre.

Hva sitter Google igjen med?

Google tjener ingenting på selve transaksjonene. Google Norges kommunikasjonssjef Helle Skjervold forklarer det slik til Tek.no:

– Vi tar ikke betalt for å fasilitere betalinger. Gode betalingsløsninger er viktig for Googles brukere, så vårt hovedmål er å legge til rette for smidige betalingsopplevelser i alle slags kontekster.

I tillegg blir Google sittende igjen med informasjon om kjøpene du gjør med Google Pay:

– Dersom brukeren handler melk og brød i en butikk vil Google se totalsummen og handlested. Vi vil ikke se hva du handlet. Og vi bruker ikke transaksjonsdata fra Google Pay til å rette annonser mot brukeren. Dataen vi lagrer, om sum og handlested, kan brukeren enkelt og greit få oversikt over i appen - men hverken banken eller Google deler denne transaksjonsdataen med tredjeparter. Vi selger aldri brukerdata og transaksjonsinformasjon med tredjeparter, inkludert annonsører, brukerens data tilhører brukeren. Brukeren velger selv hva slags data vi lagrer og bruker, og vi har lagt ned mye arbeid i å gi brukeren enkle verktøy som lar brukeren styre egne sikkerhets- og personverninnstillinger, avslutter Skjervold.

Har du brukt Google Pay eller Apple Pay? Synes du det er enklere enn vanlig kortbetaling? Hør gjerne fra deg i kommentarfeltet under!

Les også
Nok en bank åpner for Google Pay
Les også
DNB lanserer Google Pay
Les også
Datoen er satt: Alle betalingsterminaler må støtte kontaktløs betaling innen 2020
annonse