Tek.no

Nyhet

Elon Musk: – Selvkjøring kan komme før året er omme

Hvis alt klaffer vil noen brukere få tilgang i år, sier Tesla-sjefen.

Tesla
Niklas Plikk
24 Okt 2019 19:00

Onsdag kveld la Tesla frem kvartalstallene sine og knuste forventningene ved å vise til lønnsomhet og en positiv vekst. Tesla-sjefen Elon Musk brukte også tiden til å gi et mer konkret tidsestimat på selskapets svært omdiskuterte selvkjøringsmodus.

Musk sa at selvkjøringsmodus vil være tilgjengelig i en «tidlig tilgang»-modus allerede før året er omme. Altså innen de neste månedene.

– Det kommer til å bli tight, men det ser ut som at vi i hvert fall i begrenset skala vil gi tidlig tilgang til en funksjonsferdig versjon av selvkjøringsmodus i år. Men det er ikke sikkert, men planene ser ut til å være på riktig spor, uttalte Musk.

Som svar til et spørsmål stilt senere, viste det seg sjåføren fortsatt vil måtte sitte beredt i bilen hvis de får årets selvkjøringsoppdatering:

– Full selvkjøring, hvor du ikke trenger å følge med på veien, vil ikke være tilgjengelig før i slutten av neste år, sa Musk.

I april publiserte Tesla en video som viser en Model 3 kjøre en lang veistrekning på egen hånd.

Smart Summon

Det er bare en måned siden Tesla oppdaterte bilene sine med en ny funksjon kalt «Smart Summon». Funksjonen lar brukere trykke på en knapp på mobilen, så kommer bilen kjørende til dem for å plukke dem opp. Det fungerer bare innenfor en viss rekkevidde, og brukeren er nødt til å se bilen under hele turen.

Funksjonen har fått mye kritikk etter at flere brukere meldte at bilene deres krasjet på veien til dem. Den amerikanske nettsiden Consumer Reports slaktet også funksjonen, og anklagde Tesla for å bruke bileierne som betabrukere.

Tesla og Elon Musk har imidlertid fortsatt troen på bilens evner, og sier de vil jevnlig øke prisen for «selvkjøringspakken», som skal gjøre bilen klar for å kunne kjøre helt på egen hånd.

Lovet i årevis

Musk er kjent for å overvurdere selskapets tidslinjer, og estimatene er ofte altfor optimistiske.

Han har hele tiden flyttet på datoen for når de klarer å ha helt selvkjørende biler. Det første estimatet hans for flere år siden var 2017, før det ble utsatt til 2018. I 2018 utsatte han estimatet til 2019, og nå har det altså blitt til «før året er omme. Kanskje».

Selskapets markedsføring av deres kjøreassistent har også fått kritikk fra norske myndigheter, som mente Tesla drev med villedende markedsføring av «Autopilot».

Lignende overoptimistiske estimater gjaldt også Model 3, som egentlig skulle ha begynt produksjon i stor skala i 2017. Det tok dem imidlertid et år før produksjonen virkelig begynte for alvor å ta seg opp.

I dag pumper de imidlertid ut biler som aldri før, og er klare for å åpne opp deres Gigafactory 3 i Kina tidligere enn planlagt.

annonse

Les også