Til hovedinnhold

Langt bak i køen for ID.3? Denne er nesten identisk og har foreløpig ingen venteliste

Og kan bli billigere.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Frankfurt / Tek.no: Volkswagen lanserte produksjonsversjonen av sin ID.3 mandag, men den første produksjonen på 30.000 biler er i hovedsak utsolgt.

Det du kanskje ikke visste er at det finnes et alternativ som potensielt kan være mulig å få fatt i raskere enn om du må stille deg bakerst i køen for ID.3. Det er Seats el-Born.

el-Born er riktignok bare på konseptstadiet foreløpig, men også den er bygget på den samme MEB-plattformen som ID.3 er, og på messegulvet her i Frankfurt fremstår de to bilene som praktisk talt identiske.

Seat El-Born og Volkswagens ID.3 er i praksis helt like.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Over 40 mil rekkevidde

Konseptversjonen benytter også det samme batteriet som ID.3 1st gjør, nemlig «mellomversjonen» blant de tre batteriene Volkswagen bruker på MEB-plattformen.

Det rommer 58 kilowattimer netto og skal ikke overraskende gi den samme rekkevidden som på ID.3, nemlig 420 kilometer etter WLTP-standarden.

Seats norske nettsider oppga imidlertid i en periode at rekkevidden blir opptil 570 kilometer, som sannsynligvis betyr at bilen også vil bli å få med det største MEB-batteriet på 77 kilowattimer netto.

Bilde #1
Bilde #2

Samme spesifikasjoner

Utvendig har el-Born-konseptet et ganske gjenkjennelig design når man har sett ID.3, men med noe røffere linjer og et litt mer sporty preg. Om du liker størrelsen, men synes at ID.3 er for «myk» i utformingen, kan det godt hende du finner deg mer hjemme hos Seat.

el-Born-konseptet har også den samme motorytelsen, altså 150 kilowatt (204 hestekrefter), med 0-100 på 7,5 sekunder og en toppfart på 160 kilometer i timen.

Også el-Born vil være relativt romslig innvendig sett opp mot den utvendige størrelsen. Den er imidlertid fortsatt en kompaktbil.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Innvendig er inntrykket det samme. Den relativt sett lange akselavstanden gir en kabin som er romsligere enn man skulle tro basert på de ytre målene, og det er fint mulig for undertegnede å sitte oppreist i baksetet uten å dunke hodet i taket.

Panoramataket på konseptversjonen hjelper selvfølgelig også til når det gjelder å sørge for en luftig følelse, og siden det er en mulighet på ID.3 blir det garantert det også på el-Born.

At dette er søstermodellen til ID.3 tydeliggjøres også av at infotainmentskjermen og instrumentpanelet er identiske.

– Den bilen som står på stand her i Frankfurt er veldig tett på hvordan den blir helt ferdig, og det opplever vi blir godt mottatt. De tydelige vibbene og linjene fra Barcelona kjennetegner den helt ferdige utgaven, som blir vist om ikke lenge, sier Seats talsperson i Norge, Øyvind Rognlien Skovli.

Infotainmentsystemet vil være et område hvor merkene kan skille seg fra hverandre. Skjermen er tilsynelatende den samme.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Vil åpne for reservasjoner

Han sier de vurderer oppstart av reservasjoner fortløpende, men at det er naturlig å legge til rette for en løsning for de mest interesserte.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

– Foreløpig avventer vi, men det kommer mer håndfast informasjon om el-Born snart. Og da forventer vi økt interesse. Når vi ser den omfattende interessen for søstermodellen så ser vi selvsagt et behov for en egen reservasjonsløsning for el-Born.

el-Born kommer i 2020, sannsynligvis et stykke ut i andre halvår, og på bakgrunn av god tilgang til biler hit til Norge kan leveringstiden bli et salgsargument i seg selv, frister Skovli.

Han hinter også om at Seat kan komme til å legge seg under Volkswagen i pris. ID.3 1st vil som kjent starte på under 330.000 kroner, og så vil innstegsmodellen bli enda noe rimeligere enn det.

Greit bagasjerom i el-Born. Under gulvet er det også et lite rom.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

– Blir trolig billigere

At el-Born vil bli rimeligere enn ID.3 er også en forventning som deles av VGs bilekspert Hanne Hattrem.

– Offentliggjøringen av produksjonsmodellen er nært forestående. Dette er jo praktisk talt samme bil som VW ID.3. Den er nesten identisk innvendig, men har en litt sprekere utvendig design. el-Born skal bygges på samme fabrikk. Den får service på Volkswagen-verksteder. Det kanskje beste er at den trolig blir billigere enn ID.3. Det gjenstår selvsagt å se, men Seats prisstrategi tilsier det, sier hun.

Seat el-Born kommer til Norge i andre halvår neste år.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
annonse