Tek.no

Nyhet

Nå kan du lage «rutiner» med Google Assistant

Slik gjør du det.

Rutiner er nå en ting i Google Assistant.
Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge
14 Juli 2020 17:45

Googles virtuelle assistent, ganske enkelt bare kalt «Google Assistant», fungerer omtrent akkurat som Apples Siri. Den hjelper deg med ulike gjøremål, kan snakkes med og – fra og med nå – automatisere deler av livet ditt. Akkurat nå rulles nemlig Googles nyeste funksjon «rutiner» ut i det ganske land, og vil lande på alle norske Android-enheter i løpet av et par dager.

Rutiner er ganske enkelt en funksjon som gjør det mulig å utføre flere handlinger med én kommando, eksempelvis et nøkkelord du sier til assistenten. Du kan selv opprette egendefinerte rutiner, men Google gir deg seks standardrutiner du kan benytte om du ønsker:

  • God morgen – Assistenten forteller deg om været, kalenderen for i dag og dagens påminnelser. Til slutt gir den deg en nyhetsoppsummering
  • Sengetid – Assistenten spør deg når alarmen skal ringe, og spiller så av sovelyder
  • Jeg er hjemme – Assistenten spiller av musikk
  • Dra hjemmefra – Ingen predefinerte handlinger
  • Dra på jobb – Assistenten forteller deg om reiseruten din, om været og om kalenderen for i dag. Til slutt spiller den musikk
  • Dra hjem etter jobb – Assistenten forteller deg om reiseruten din hjem, og spiller deretter musikk

Stiller du inn dette selv vil du kunne velge mange andre handlinger, eksempelvis å justere volumet på musikkspillingen til predefinerte nivåer, å justere termostaten (om du har en smart én) eller justere lyset (igjen; om du har smart lysstyring).

Hvor finner jeg dette?

Så hvor finnes egentlig all denne funksjonaliteten? Vel, det er ikke egentlig så veldig intuitivt. Først må du fiske frem assistenten, og deretter klikke deg inn på kompassikonet. Deretter blir du sendt til en ny side, der du må klikke på profilbildet ditt, og deretter komme deg videre inn i innstillingene. Til slutt kan må du velge Assistent-fanen, og til slutt Rutiner. Og så er det altså en drøss undermenyer for rutinene.

Google skal altså ikke beskyldes for å gjøre dette enkelt å finne frem i, men når du først er der er det ganske enkelt å sette opp rutinene dine. Rutinene aktiveres altså ved stemme-input, så nøkkelordene du binder hver rutine opp til er viktige. Du trenger imidlertid ikke si de nøyaktige ordene; har du valgt «dra hjem» som nøkkelord kan du eksempelvis si «la oss dra hjem», ikke slavisk bare «dra hjem». Det ser omtrent slik ut:

Her finner du rutinene i assistenten.
Skjermdump/montasje

For å bruke funksjonene trenger du Android 6.0 eller nyere, og altså en Android-telefon, en iPhone, en iPad eller et Google Home-produkt (som en smart-TV eller en Chromecast). Her kan du lese mer om oppsett på ulike enheter.

Foreløpig har ikke funksjonen ramlet inn på undertegnedes daglige sliter, Xperia 5, men vi fant den på en annen Android-mobil. Funksjonen skal rulles ut til alle norske mobiler i løpet av de kommende dagene, så om du ikke finner funksjonen helt enda er den nok like rundt hjørnet.

Les også
Nå kan du prøve de nye iPhone-menyene
annonse

Les også