Til hovedinnhold

Tirsdag åpner Tesla den nye storfabrikken i Berlin

Tesla Model Y-biler står oppstilt utenfor den nye fabrikken i Brandenburg utenfor Berlin. Tirsdag skal de første bilene leveres til kunder.
Clemens Bilan / EPA/NTB

Tesla åpner tirsdag sin nye bilfabrikk utenfor Berlin. Den blir det første produksjonsstedet for Tesla-biler i Europa.

Tesla melder selv at de også vil levere ut sine første biler produsert ved fabrikken. Det dreier seg om 30 biler av typen Model Y Performance som skal gå til tyske kunder, og Tesla varsler samtidig at leveransene av tyskbygde Model Y skal starte også i Norge innen utgangen av mars måned. Frem til nå har norske Model Y-biler vært produsert i Shanghai i Kina.

Også Tysklands statsminister Olaf Scholz skal delta på seremonien.

Fabrikken ligger i Brandenburg utenfor Tysklands hovedstad Berlin, og i første fase av driften er planen at fabrikken skal produsere opptil 500.000 elbiler i året og sysselsette rundt 12.000 personer. I tillegg kommer batteriproduksjon på opptil 50 gigawattimer i året.

Tesla-fabrikken i Grünheide, bildet ble tatt før helgen.
Michael Sohn / AP/NTB

3000 ansatte

Totalt skal fabrikken ha et areal på 227.000 kvadratmeter. Foreløpig er det ansatt 3000 personer ved fabrikken, ifølge Tesla, som varsler at de skal rekruttere flere tusen nye i de kommende månedene.

Fabrikken i Brandenburg har imidlertid ikke vært uproblematisk for Tesla. Opprinnelig var åpningen planlagt for åtte måneder siden, men innvendinger mot miljøkonsekvenser og vannforbruk har skapt problemer med å få godkjenningene i orden.

Tesla fikk sine endelige godkjenninger 4. mars, med forbehold om at de overholdt visse standarder for vannforbruk og utslipp til luft.

Kort leveringstid

Nye bestillinger av Model Y Performance har estimert levering så tidlig som i april, mens den noe rimeligere Long Range har estimert levering i mai. Det er svært kort med tanke på hvor store problemer bilprodusenter flest har med å produsere og levere biler for tiden, takket være brikkemangel og krig i Ukraina.

For Model 3 er imidlertid leveringstiden noe lenger: I Teslas konfigurator oppgis den til august om du velger 19-tommers felger, mens du må vente til november om du vil ha de rimeligste felgene på 18 tommer.

For Model 3 Performance er estimert levering imidlertid også i mai.

annonse