Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nyhet

Sony gjør det vanskeligere å kjøpe gamle spill

Sonys PS Vita fra 2011.

Om du stadig har en kjær Playstation 3 eller en håndholdt Playstation Vita i TV-benken din, fikk du kanskje med deg saken om at Sony ønsket å legge ned spillbutikkene deres fra i sommer.

Etter store protester valgte imidlertid selskapet å utsette stengningen på ubestemt tid.

Nå gjør Sony et nytt fremstøt som kan irritere mang en retrospill-entusiast og «blodfans»:

Fra 27. oktober vil det ikke lenger være mulig å kjøpe spill i nettbutikkene til Playstation 3 eller Playstation Vita med betalingskort eller PayPal.

Det kommer frem i et nytt innlegg under støtteseksjonen på det norske Playstation-nettstedet.

Det betyr at nye spillkjøp til Playstation 3 eller Playstation Vita etter 27. oktober bare kan gjennomføres om du allerede har penger i den såkalte «PS Store-lommeboken» din, eller om du legger til midler i den fra en PC, Playstation 4- eller Playstation 5-konsoll. Eventuelt må du kjøpe et forhåndsbetalt gavekort i en fysisk butikk som du løser inn.

PlayStation 3 Slim fra 2012.

– Koster penger å drifte

Sony har tidligere unnskyldt seg med at det koster både penger og ressurser å holde gamle spillbutikker og betalingsløsninger på nett.

Playstation 3 ble lansert i Europa i 2007, mens PS Vita så lyset her i 2012.

Kritiske røster har innvendt at Sony burde være bevisste på ansvaret de har for å ta vare på og verne rundt spillhistorie.

Flere spill er kun utgitt til Playstation 3 eller Playstation Vita, og vil ved en nedleggelse bli utilgjengelige for andre enn dem som har tilgang på fysiske kopier. Fysiske kopier har det imidlertid med å bli både mer sjeldne og svært dyre med tiden. Mange spill er dessuten aldri utgitt fysisk, men kun digitalt.

Konkurrenten omfavner gamle spill

Playstation-sjef Jim Ryan har tidligere gjort seg bemerket ved å i et intervju med The Times komme med utspill som «hvorfor vil noen spille dette», om gamle Grand Turismo spill, tydelig refererende til at det er «de nyeste spillene som gjelder».

Playstation-rival Xbox har på sin side brukt store ressurser på å nettopp gjøre mange eldre spill tilgjengelige på sine nye konsoller. Xbox Series X kan eksempelvis spille av både digitale og fysiske kopier av mange originale Xbox-spill som ble utgitt så tidlig som i 2001, eller Xbox 360- eller Xbox One-spill fra noe senere. Mange av dem med kraftig oppgradert grafikk.

Dagens Playstation 5 er bakoverkompatibel med fysiske og digitale Playstation 4-spill, men kan i hovedsak ikke brukes til å spille titler fra tidligere generasjoner. Enkelte titler for Playstation 3 er tilgjengelig via strømmetjenesten PS Now.

Les også
Dette er de beste spillstrømmetjenestene

La ned PSP-butikken i sommer

Selv om Sony har utsatt stengningen av spillbutikken for Playstation 3 og Playstation Vita inntil videre, måtte spillbutikken til Sonys første håndholdte spillkonsoll, Playstation Portable, bøte med livet i sommer. Da hadde konsollen rundet 16 år.

Eiere av den heldigitale PSP Go, som ikke kan lese fysiske UMD-disker, har dermed ingen mulighet til å skaffe seg nye spill til konsollen lenger.

PSP-innhold som lenge var tilgjengelig i nettbutikken til etterfølgeren PS Vita ble fjernet i sommer, og er ikke lenger tilgjengelig med mindre du allerede eide spillene digitalt.

Sony PlayStation 5 Digital Edition
Sony PlayStation 5 Digital Edition
Sony PlayStation 5
Sony PlayStation 5
annonse