Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Microsoft kjøper Activision Blizzard for 600 milliarder kroner

Sikrer seg Diablo, COD og WoW for Xbox og PC.

Noen av spillseriene Activision Blizzard er kjent for.
Microsoft.
Anders Brattensborg Smedsrud

Microsoft varsler tirsdag ettermiddag at de vil kjøpe Activision Blizzard for den svimlende summen 68,7 milliarder dollar, eller rett i overkant av 600 milliarder kroner.

Spillutgiveren står bak kjente serier som Diablo, World of Warcraft, Overwatch, Warcraft, Call of Duty og Starcraft. Titler som nå trolig først og fremst bli å se på Microsofts Xbox-konsoller og Windows-PC.

Oppkjøpet er Microsofts største noensinne, og selskapet skriver i en pressemelding at de etter oppkjøpet vil være verdens tredje største spillutgiver, bare slått av Tencent og Sony.

WoW, Diablo, Overwatch og Heartstone er blant spillene Microsoft sikrer seg kontroll over.
Blizzard.

Kommer til Xbox og PC

Microsoft forteller at de planlegger å hente så mange av Activision og Blizzards spillserier som mulig over til sin egen Gamepass-tjeneste når oppkjøpet er gjennomført.

Gamepass er en abonnementstjeneste som gir tilgang til alle spill fra Microsofts egne studioer for en månedssum, i skrivende stund 125 kroner, enten via PC eller Xbox.

Microsoft forteller at de har over 25 millioner abonnenter til tjenesten.

World of Warcraft.
Blizzard.

Vil ledes av trakasseringsanklaget sjef

Den siste tiden har Activision Blizzard vært under sterkt press fra spillere, samarbeidspartnere og investorer. Ansatte har varslet om trakasseringstilfeller og at selskapet har en kultur for dette som det ikke virker å bli tatt tak i.

Anklagene går dessuten helt til topps i selskapet, der sjef Bobby Kotick selv har vært gjenstand for konkrete anklager om upassende oppførsel mot ansatte.

Han skal blant annet ha truet med å drepe en av sine assistenter, og ha presset på for å få lagt bort overgrepsanklager mot en sjef i et annet Activision-studio.

Over 40 ansatte skal ha sluttet i Activision Blizzard bare siden i fjor sommer. Wall Street Journal skriver videre at ledelsen skal ha mottatt over 700 skriftlige klager fra ansatte.

I fjor sommer ble selskapet også saksøkt av delstaten California for elendige arbeidsforhold. I sakspapirene kunne en blant annet lese hvordan mannlige ansatte skal ha skjøvet arbeid over på sine kvinnelige kollegaer, tullet om voldtekter og snakket nedsettende om kvinner på jobb. Kvinnelige ansatte skal også ved flere anledninger ha blitt nektet forfremmelser, til tross for at de kunne vise til bedre resultater enn sine mannlige konkurrenter.

En leder som ble satt inn for å rydde opp i den giftige kulturen valgte på tampen av fjoråret å trekke seg fra stillingen. Det skjedde etter få måneder, og etter at det blant annet ble oppdaget at hun fikk mindre betalt enn andre med sammenlignbart ansvar og tidligere meritter å vise til.

Til tross for protester fra ansatte, etterforskning og press fra investorer, ga styret i Activision Blizzard fornyet tillit til Kotick i november i fjor. Han vil dermed, i alle fall inntil videre, fortsette å lede Activision Blizzard, bekrefter Microsoft.

– Forventer verdighet og respekt

Call of Duty er en av spillseriene Microsoft nå vil slå kloa i.
Activision.

Om anklagene uttaler Microsoft Xbox-sjef Phil Spencer følgende:

– Vi tror kreativ suksess og autonomi går hånd i hånd med å behandle hver person med verdighet og respekt. Vi forventer at alle team, og alle ledere, følger dette engasjementet. Vi ser frem til å utvide kulturen vår for proaktiv inkludering til de flotte teamene på tvers av Activision Blizzard.

Da de mange anklagene om arbeidsforholdene i Activision Blizzard ble kjent i fjor varslet Spencer at Xbox-ledelsen ville vurdere samarbeidet med selskapet og gjøre justeringer.

Nå blir altså Spencer etter alt å dømme Koticks overordnede.

Et nytt spill er under utvikling i Diablo-serien. Nå spørs det om spillet dukker opp op andre plattformer enn Xbox og PC.
Blizzard.

Kjøpte Zenimax Media i 2020

Activision Blizzard er ikke det første store spilloppkjøpet Microsoft har gjort de siste årene. Høsten 2020 kjøpte de Zenimax Media, mest kjent for The Elder Scrolls og Fallout-serien, for 7,5 milliarder dollar.

Den gangen lovet de at spillene som allerede var tilgjengelig på flere plattformer ville fortsette å være det, og ikke bli eksklusive på deres Game Pass, men sa samtidig at de planla fremtidige spill som bare vil bli laget for Microsofts egne plattformer. Noe lignende har de ikke uttalt i forbindelse med Activision Blizzard-oppkjøpet.

Microsoft håper å få gjennomført oppkjøpet innen slutten av finansåret 2023, som altså betyr på vårparten neste år. Overtagelsen er avhengig av å bli godkjent av reguleringsmyndigheter i flere områder hvor Activision Blizzard er etablert i dag.

Microsoft Xbox Series S 512 GB
Microsoft Xbox Series S 512 GB
Microsoft Xbox Series X
Microsoft Xbox Series X
annonse