Nyhet

Ukens retro: Genie


Knøttliten forretningsmodell

Årstall introdusert:1997
Skjermtype:Grafisk svart/hvitt-skjerm
Kjennetrekk:Størrelse, funksjoner

Philips hos mobilforhandleren
I ukens tilbakeblikk reiser vi tilbake til år 1997. Dette er allerede så mye som åtte år siden, da digitale armbåndsur fortsatt var å regne som en svært så snedig gjenstand. Mange kunne i den tiden ikke fordra tanken om å bli så lett tilgjengelig som en mobiltelefon ville føre til. Vi hadde jo allerede både fasttelefon og telefonkiosker. Jevnt over luktet likevel de fleste på å skaffe seg en mobiltelefon, om man da ikke hadde en allerede.

Mobiltelefonen hadde på denne tiden allerede begynt å bli regnet som en motesak for mange. I filmer og TV-serier hadde vi lenge sett mobiltelefonen i bruk av forretningsmenn eller agenter, men nå hadde altså mobiltelefonen fått strukket seg enda et hakk og dermed blitt tilgjengelig for folk flest.

Det var i slutten av 1997 Philips lanserte en knøttliten modell, nemlig Genie. Ved første øyenkast kunne enheten se ut som et leketøy, og i beste fall ha en innebygget kalkulator. Men det er altså en mobiltelefon vi snakker om.

I den gang Nordens største mobiltest var det Philips Genie som høstet flest poeng. Jevnt over ble telefonen omtalt som en svært god telefon.

I 1997 var størrelse og vekt svært viktig, ettersom mange av datidens modeller ikke engang passet ned i bukselommen. Philips Genie var i så måte et friskt pust. Dette var nemlig både den letteste, tynneste og minste telefonen på markedet i sin tid.

Vekten var oppgitt til 99 gram, altså under 100 gram som etterhvert ble grensen for hva som var å regne som en lett telefon. Dimensjonene på telefonen var 110 x 54 x 21 millimeter.

Menysystemet på Philips Genie ble regnet som lettfattelig. Andre fordeler som ble trukket frem av anmeldere, var eksempelvis at skjermen var stor og oversiktlig - selv om telefonen var liten. Ser man i spesifikasjonene til telefonen, må man bare si seg enig. Det er nemlig oppgitt at skjermen viser seks linjer i en oppløsning på 100 x 64 piksler. Skjermen kunne også vise flere gråtoner, og kunne dermed vise grafikk. Absolutt godkjent, årstallet 1997 tatt i betrakning.

Ellers hadde telefonen det meste av nyttige funksjoner. Blant annet kan vi trekke frem stemmeoppringing, vibrasjonsvarsling, WAP og en planlegger med gjøremålsliste og alarmklokke. De fleste forretningsmenn kunne nok si seg tilfreds med denne listen.

Batterilevetiden var både bra og dårlig, bokstavelig talt. Man kunne nemlig velge mellom to forskjellige batterier å bruke i telefonen, nemlig et tykt og et tynt. Maratonbatteriet gjorde telefonen tykkere, men man fikk til gjengjeld 8 timer taletid og nærmere 22 døgn standbytid. Den litt mer jålete varianten skiltet med 2 timers taletid og i overkant av tre døgn i standby.

Noe vi la merke til mens vi tråkket rundt i utdaterte artikler og tester av mobiltelefoner, var at uttrekksantennen på Philips Genie ble regnet som en ulempe. I dag tør vi imidlertid påstå at det ikke finnes noe som har mer sjarm enn en gammel telefon med uttrekksantenne

I 1997 kunne du få en Genie til rundt 5500 kroner. Nå i år 2005 er telefonen gjerne fortsatt verdt en god del. Samlere har nemlig sin eksistens, så om du har en slik liggende; ikke sleng den i gulvet bare for å se hva som er inni.

Les også
Ukens retro: S100
Les også
Ukens retro: R310
Les også
Ukens retro: S25
annonse