Nyhet

Nå er mobil på flyet lov

Nå er det lov med mobil på flyet i EU. (Foto: Airbus)

EU tillater nå bruk av mobiltelefon på flyet, og fly med mulighet for mobilbruk blir trolig en realitet i løpet av året.

Les også:
– Ikke ring på flyet! »
Første lovlige flysamtale tatt »
Ring på flyet til våren »

Selv om EU åpner for bruk av mobil i lufta betyr ikke det at du nå kan fiske frem mobilen og ringe hjem neste gang du flyr Bergen - Oslo. Flyet må nemlig være utstyrt med en egen basestasjon. Denne basestasjonen kommuniserer med en satelitt, som igjen kommuniserer med mobilnettet på bakken.

SMS @ 10 000 fot

Det legges også inn begrensninger på når du kan bruke mobilen. Flyet må være minst 10 000 fot, drøyt 3000 meter, over bakken før du kan skru på mobilen. Dette er samme høyde som annet elektronisk utstyr, som mp3-spillere og PC-er kan brukes i.

EU-kommisær Viviane Reding, kjent som en av personene bak EUs makspris på mobilbruk i utlandet, tror at mobilbruk på flyet kan bli en velkommen tjeneste for dem som trenger å være tilgjengelig i jobbsammenheng.

EU skal overvåke prisene

– Men om forbrukerne får sjokkregninger, så vil ikke tjenesten ta av, sier Reding til nyhetsbyrået AP.

EU skal dermed overvåke prisene på mobilbruk ombord for å forsikre seg om at du ikke blir flådd. Samtidig tilråder EU flyselskapene å kurse passasjerene i telefonetikette.

Flyselskap som søker om konsesjon om å tilby mobilbruk ombord vil få mulighet til å tilby dette over hele EU-området. Selskap som har konsesjon vil kunne tilby mobilbruk ombord over hele Europa, inkludert Norge.

(Kilder: Cellular-news.com)

Les også
– Pass kjeften din!
Les også
EU til krig mot dyre utenlands-SMS
Les også
Gå på flyet med mobilen
Les også
Vil la deg ringe på flyet
annonse