Til hovedinnhold

Truer med utflagging

Reaksjonene er mange og forskjellige på en eventuell økning av tollgrensen til 1000 kroner, som det synes å være flertall på Stortinget for. Det er de store nettbutikkene, som ofte har filialer i utlandet fra før av, som vil tjene mest på dette, ifølge nettbutikken Microplex. Dersom tollgrensen heves i tråd med Stortingets ønsker, vurderer de å flytte deler av virksomheten til Sverige.

- Taxfree-salget fra utlandet vil gi oss et gedigent konkurransefortrinn når vi kan sende pakkene fra Sverige, sier Hans Petter Faale i Microplex til Hardware.no. - Selvsagt hopper vi på fjølen hvis den kommer flytende.

Slipper moms
Det er sannsynlig at flere nettbutikker planlegger det samme, spesielt de som i likhet med Microplex - som har spesialisert seg på kjøling og kabinetter - har gjennomsnittsordre på under tusenlappen. Tollgrensen er ikke bare for betaling av toll- og importavgifter; de som henter inn varer under denne grensen vil også slippe å betale 24 prosent i merverdiavgift.

Microplex synes derfor at mange av reaksjonene på tollgrensen ikke er godt nok gjennomtenkt:

- Ser de ikke konkurransevridningen dette vil gi til Databutikken, og kanskje spesielt til Komplett som vil kunne sende mindre ordre fra Sverige til Norge, fortsetter Faale, - og, i tilfellet Komplett, kanskje også tilby service/support fra den norske delen av virksomheten.

Deler opp pakker
Butikker som sender varene sine fra lagre i utlandet vil også kunne splitte opp ordre for å komme under tollgrensen, som vil gi dem store fordeler overfor butikker basert i Norge. Kundene vil antakelig foretrekke butikker som kan sparer dem 240 kroner for hver tusenlapp de bruker. Skulle en slik praksis slå rot med en ny tollgrense, tyder mye på at finansministeren kan få rett i at en 1000-kronersgrense vil undergrave norske arbeidsplasser.

Det er uansett klart at norske kunder foretrekker å handle med norske firmaer, av flere grunner. Den første er at sannsynligheten for språkproblemer og krysskommunikasjon blir lavere, men den viktigste grunnen er service-, support-, og returmulighetene. Derfor vil butikker som eventuelt flytter til utlandet beholde disse funksjonene innenfor landegrensene, og fortsatt være "norske".

Verken Komplett eller Netshop har vært særlig bekymret over tollgrensen i tidligere kommentarer.

annonse