Til hovedinnhold

Slik surfer du med mobilen

Er internett noe du forbeholder PC-en? Det er det ingen grunn til. Mobilen kan nemlig være et fullverdig surfeverktøy. 

Det har ingenting å si om du sitter på en kafé eller på et busstopp. Med mobilen kan du lese nyheter, sjekke Facebook eller gjøre andre ting du vanligvis gjør på internett. 

Wap er det billigste og raskeste

Med rett programvare kan de fleste av dagens mobiler surfe på vanlige nettsider. Mange nettsider har i tillegg en egen wap-side. Dette er en utgave av nettsiden som er tilpasset for mobiltelefoner. Det betyr at de både passer bedre på mobilskjermen, koster mindre å surfe på og er i tillegg raskere.

For eksempel kan du bruke wap.vg.no istedenfor www.vg.no, og du vil få en mobil-tilpasset versjon av nettavisen. Mobil-versjonen kan også ha andre adresser, som for eksempel Facebook som har m.facebook.com.

Du kan også surfe på Tek-nettverkets mobilnettsider:

  • Teknologi: mobil.tek.no
  • Mobil: mobil.amobil.no
  • Data: mobil.hardware.no
  • Kamera: mobil.akam.no
  • Spill: mobil.spillverket.no

En rekke lokalaviser har også blitt tilgjengelig i mobilversjon. Se for eksempel mobil.eddamedia.no for å se oversikt over Eddas lokalaviser på mobilen.

Her er tips til andre gode Wap-sider »

Det finnes også egne søkemotorer for å finne wap-sider. Sesam har for eksempel et slikt søk på wap.sesam.no. Skal du søke på mobilen etter vanlige internettsider, anbefaler vi å bruke google.no/m.

Fordelene med wap-sider er altså at de er billige å surfe på, og de tar kortere tid å åpne. Ulempen er at de ofte er forenklet, slik at du mister mange av funksjonene på nettsiden. I tillegg er også mange av bildene fjernet.

Vil du surfe på fulle internett-sider?

Det er fullt mulig å surfe på vanlige nettsider med mobilen din, men da må du ha en skikkelig nettleser. Vi anbefaler Opera Mini. Denne nettleseren klarer å laste ned nettsider til en brøkdel av prisen du normalt betaler, på grunn av en smart teknisk løsning. I tillegg er den mye kjappere enn andre nettlesere.

Å åpne forsiden til VG.no og lese fem artikler koster 41,50 kroner med en nettleser som viser hele nettsider. Med Opera Mini koster det samme 3,93 kroner. Vi har da regnet med en pris på 13 kroner per MB.

I tillegg viser som oftest Opera Mini nettsidene på en bedre måte enn den innebygde nettleseren, slik at det er lettere å finne fram.

Les mer om Opera Mini »
Her kan du skaffe deg Opera Mini »

Når Opera Mini er på plass, er det bare å mate nettleseren med vanlige internett-adresser. I tillegg kan nettleseren vise Wap-sider hvis du bare vil skumme over de siste nyhetene.

Har du en smarttelefon?

En smarttelefon er som oftest bedre utrustet til å surfe på internett enn vanlige telefoner. Skjermen er ofte større, og nettleseren mer avansert.

En fullblods smartnettleser viser ofte internett-siden i full versjon på en større skjerm, og gir dermed bedre oversikt. Har du en telefon med trykkfølsom skjerm, er en mer avansert nettleseren også best tilpasset dette. En slik nettleser kan også gjøre det mulig å ha flere nettleser-vinduer åpne samtidig.

  • Windows Mobile

Har du en telefon med Windows Mobile, er det ofte Internet Explorer som er forhåndsinstallert. Vil du ha en mer avansert nettleser, bør du ta en titt på Opera 9.5 for Windows Mobile. Denne nettleseren kan blant annet la deg surfe i flere vinduer om gangen, slik at det går mer effektivt. Nettleseren er tilgjengelig i en gratis beta-versjon. 

Opera for Windows Mobile »

  • Nokia Series 60

Mer avanserte Nokia-telefoner har Series 60. Her følger det med en nettleser som er laget av Nokia selv. Denne nettleseren lar deg surfe på en enkel måte, og er etter vår mening den beste nettleseren for Series 60

  • Sony Ericsson UIQ

De fleste avanserte Sony Ericsson-telefoner har en nettleser fra Opera. Nettleseren fungerer helt utmerket.

Om dette ikke er innebygget, finnes det en beta-versjon av Opera Mobile 9.5 her.

Surf billigere

Skal du surfe billigst mulig bør du fremdeles bruke Opera Mini, selv om du har en smarttelefon. Å bruke mobiltilpassede nettsider er også langt billigere enn å surfe på fulle nettsider. 

Enkelte smarttelefoner har Wi-fi-støtte, slik at du kan koble telefonen til det trådløse hjemmenettverket og surfe på ADSL-linjen din. Da surfer du med mobilen uten at det koster noe ekstra.

annonse