Tek.no

Nyhet

Ny Nokia får Linux

Marius S Eltervåg
25 Mai 2005 20:15

Nokia 770 Internet Tablet


(Klikk for større bilde)

Nokia lanserte i dag sin første modell i en helt ny produktkategori. Nokia 770 Internett Tablet er enkelt og greit en håndholdt internett-terminal, som skal gjøre det lettere å surfe på nettet og sjekke e-post når man er på farten.

Linux-basert operativsystem
At Nokia sitter på majoriteten av eierandelene i Symbian OS hindrer ikke den finske giganten i å utvide horisonten når det kommer til valg av plattform. 770 kjører nemlig det Linux-baserte operativsystemet Nokia Internet Tablet 2005 software edition.

Et Linux-basert operativsystem gir mange fordeler, ikke minst når det kommer til utvikling og bruk av programvare med åpen kildekode. Nokia har inngått et samarbeid med Maemo, som tilbyr en utviklingsplattform som gjør at hvem som helst kan lage programmer til 770.

Ingen ringemuligheter
Terminalen kan ikke brukes til å ringe med, og har heller ingen interne muligheter for å koble opp mot internett på egen hånd. Støtte for den trådløse 802.11-standarden gjør det imidlertid til en smal sak å koble seg opp mot nett hvis man befinner seg i et område med trådløst internett. Flere og flere kafeer og andre steder der det ferdes folk tilbyr dette her i landet.

I tillegg til 802.11 kan 770 også by på blåtann 1.2. Dermed kan man bruke en blåtanntelefon for å koble seg til internett når man ikke har tilgang til trådløst nettverk. Denne blåtannversjonen gjør det også mulig å bruke trådløse stereoheadsett.

En skjerm å sikle etter
De fleste som har surfet på nettet med mobiltelefonen sin har funnet ut at dette på langt nær er like praktisk som fra en datamaskin. Dette skyldes i hovedsak at mobiltelefonenes skjermer så små at det blir vanskelig å få oversikten når man surfer. Dette har Nokia tenkt på når de har laget 770.

Terminalens har nemlig fått en widescreen-skjerm med en fysisk størrelse på fire tommer. Oppløsningen på 800 x 480 punkter gjør at det burde være noe problem å vise selv de mest detaljrike internettsidene. Fargedybden er imidlertid ikke den mest imponerende - kun 65 536 farger.


(klikk for større bilde)

Skjermen er for øvrig trykkfølsom, slik at man lett kan navigere ved hjelp av den medfølgende pennen. For å skrive tekst kan man enten bruke et tastatur som vises på skjermen eller bruke håndskriftsfunksjonen, som gjenkjenner bokstavene når man skriver disse direkte på skjermen.

Den store skjermen gjør også at det blir mer underholdende å laste ned og se videosnutter. Terminalen støtter følgende videoformater: MPEG1, MPEG4, Real Video, H.263, AVI, og selvfølgelig Nokias egne 3GP-format. Enheten burde dermed kunne vise det aller meste man kommer over av videoklipp.

I tillegg til vanlige videoklipp har terminalens nettleser fått integret Flash Player 6, noe som åpner for å vise en rekke interaktive programmer og animasjonsfilmer via internett.

Bruk ditt eget hodesett
I tillegg til den brede støtten for video har Internet Tablet muligheter for å spille av en rekke audioformater, blant annet MP3, AAC og WAV og Real Audio. Man vil dermed fint kunne bruke terminalen som musikkavspiller.

Selv om 770 har et bredt utvalg av multimediefunksjoner, får man ikke med øreplugger når man kjøper enheten. Dette gjør i bunn og grunn ingen verdens ting - terminalen har nemlig fått en vanlig 3,5 mm-port, noe som gjør at man kan bruke vanlige hodesett. Disse er vanligvis et langt bedre alternativ enn de udugelige ørepluggene som leveres med mange mobiltelefoner.

Internminnet til Internet Tablet er på 128 MB. Halvparten av dette er reservert til programmer og operativsystem, så brukeren sitter igjen med knappe 64 MB med lagringsplass til musikk, film og bilder. Terminalen har heldigvis støtte for minnekort av typen RS-MMC, slik at man kan utvide minnet med opp til 512 MB.

Det følger med et minnekort med en kapasitet på 64 MB i esken til terminalen, slik at man altså har totalt 128 MB med tilgjengelig lagringsplass.

For overføring av data kan man enten bruke en av de trådløse standardene eller den medfølgende USB-kabelen.

Planlegger IP-telefoni og Instant Messaging
Selv om Internet Tablet ikke er laget for å ringe med, kan Nokia opplyse om at det senere vil komme en programvareoppdatering, som vil gjøre det mulig å bruke enheten som IP-telefon. IP-telefoni betyr at man kan ringe via internett, noe som ofte er billigere enn vanlige tellerskritt.

Programvareoppgraderingen vil også inneholde en Instant Messaging-klient. Dette er et program som lar deg sende tekst og annen data direkte til en annen bruker som er koblet til internett. Et eksempel på et Instant Messaging-program er Microsofts MSN Messenger.

Selv om terminalen ikke har innebygd mobiltelefon er man altså ikke helt strippet for direkte kommunikasjonsmuligheter.

Strømkrevende kjempe
Ifølge Nokias spesifikasjonsliste holder Internet Tablet ikke ut mer enn tre timer med aktiv surfing, til tross for et kraftig batteri på 1500 mAh. Dette er en av ulempene med å ha heftig skjerm og maskinvare.

Med en vekt på 230 gram veier 770 omtrent dobbelt så mye som en gjennomsnittlig Symbian-telefon, og vil dermed ikke egne seg til å ligge i lommen. Med en bredde på 141 mm og en høyde på 79 mm er terminalen heller ikke særlig beskjeden. Tykkelsen på 19 mm er derimot helt kurrant.

Nokia 770 Internet Terminal vil komme på markedet i løpet av tredje kvartal i år, og vil sannsynligvis ha en pris på mellom 2500 og 3000 kroner.

Terminalens fulle spesifikasjoner (engelsk) finner du på neste side.

Les også