Nyhet

Nettmøte: EFN svarte på spørsmål

Det første nettmøtet i Hardware.nos historie ble en suksess, og siden Kripos Datakrim ble møtt av stort sett politiske spørsmål har vi invitert Elektronisk Forpost Norge (EFN) til å svare på spørsmål om digitale rettigheter og kopiering.

Elektronisk Forpost Norge ble stiftet som en ideell forening i 1991, og er en norsk versjon av amerikanske Electronic Frontier Forundation - som kjemper for individuelle friheter og rettigheter i den digitale verdenen.

Ikke nok oppmerksomhet om DRM
I Norge har EFN fått over tusen medlemmer siden starten, og arbeider først og fremst gjennom en svært aktiv epostliste der det debatteres friskt om digitale kopirestriksjoner, overvåking og Internett generelt.

- Det er over 1,1 millioner norske ungdommer som laster ned på nettet, sier Knut Yrvin.

- Etter vår mening er det ikke nok oppmerksomhet rundt digitale restriksjoner, som når programvareprodusenter legger inn overvåkning i produktene sine uten godkjenning fra myndighetene, eller når produkter "ringer" hjem eller ikke vil virke med tilbehør fra andre enn produsentene selv.

EFN har i de siste årene også blitt invitert til en rekke offentlige høringer, sist i regjeringens arbeid med den såkalte "MP3-loven," som beholder individets rett til å kopiere til "relevant avspillingsutstyr."

Når blir det en kopi?
De siste dagene på EFNs epostliste har også vært preget av debatten om Norsk Tuner, en programvare som lister opp norske nettradioer uten å videresende dem selv. Nå har de mottatt sint brev fra Tono med krav om vederlag for videreformidling av norsk radio:

- Norsk Tuner er en radiomottaker og derfor ikke avgiftspliktig. Asellus er en kanalvelger for en radiomottaker, og derfor om mulig enda mindre avgiftspliktig, sier Thomas Gramstad, styreleder i EFN til Hardware.no.

Har du spørsmål om EFNs arbeid? Eller om kopiering av digitale medier? Er du usikker på om MP3-spilleren din har lovlig musikk? Klokken 14.00 i dag kan du stille dem direkte til EFNs styrerepresentanter :)

Les også
Vil ha strengere nettovervåkning
annonse