Tek.no

Nyhet

Følger med på musepekeren

2 Juli 2010 16:10

E24 kunne i går fortelle at Microsoft det siste året har målt hvordan brukere peker på annonser over mange av software-gigantens nettsteder. Det er kampen om reklamekronene som står i sentrum, og en mer spesifikk måling av hvor mye hver enkelt annonse er verd.

Man går dermed i retning av at aktiviteten til nettbrukere ikke lengre bare måles i forhold til en fysisk handling, som et klikk, men også hva skjer i mellom klikkene.

Rene klikk er ikke nok

Kostnaden ved en annonse på internet, om det så måtte være et banner, en lenke eller advertorial, baseres enten på hvor mange som faktisk har klikket, eller hvor mange som har sett den spesifikke siden der annonsen er plassert.

Microsoft mener at dette ikke dokumenterer godt nok hvor mange som ser annonsen, eller hvor mange som får med seg budskapet.

Bjørn Andersen Sandtrøen

– I lang tid nå har det blitt fokusert ensidig på klikk på banneret. Det er jo også en fin målemetode som kan vise interesse, men siden utviklingen av display annonser nå går mer mot rich media, med bruk av video og ekspanderende annonser er det også viktig å måle disse effektene. Så det er heller utviklingen av display annonser som presser frem andre målemetoder, forteller Bjørn Andersen Sandtrøen, salgssjefen i Microsoft Advertising Norge til Hardware.no

Øyet følger musepekeren

I samarbeid med kampanjeselskapet Eyeblaster har Microsoft satt fokuset på dette måleparameteret. Holder du musepekeren over et reklamebanner i mer enn ett sekund, begynner klokken å telle.

Tanken er at synet ditt, store deler av tiden, er der musepekeren befinner seg. Har man holdt seg ved annonsen i mer enn ett sekund, er det sannsynlig at brukeren har fått med seg budskapet, selv om man ikke klikker. Man går dermed over til at aktiviteten til nettbrukere ikke lengre bare måles i forhold til en fysisk handling, som et klikk, men også hva skjer i mellom klikkene.

I samarbeid med enda et selskap, Comscore, ble det gjort dybdeanalyser på effekten av dette. 20 av totalt 800 annonsekampanjer ble plukket ut, de 10 med høyest peketid, og de ti med lavest tid over ett sekund. Videre fulgte man med på hva disse brukerne søkte på de neste fire ukene.

De med lav peketid på annonsen økte antallet søk eller relaterte nøkkelord med 12 %, sammenlignet med brukere som ikke hadde sett annonsen i det hele tatt. Der peketid-raten var høy, søkte man etter de relaterte nøkkelordene 39 % mer enn de som ikke så annonsen.

Ikke bare Microsoft

Dette er ikke en form for eksklusiv teknologi forbeholdt Microsoft alene, det er flere tilbydere på markedet.

– Vi har sammen med vår samarbeidsparter Eyeblaster jobbet med å sette fokus på disse måleparameterne for å bygge mer verdi inn i en annonsevisning, men alle som ønsker kan bruke teknologien som Eyeblaster bruker for å måle involvering. Det finnes også flere andre aktører som Eyewonder og Unicast som tilbyr samme teknologi. De nye er at vi har gjort en undersøkelse som støtter og viser effekten av rich media sier Sandtrøen.

Kun i annonser

Hvis du nå er småredd for at annonsører følger med på pekeraktiviteten hvor enn du beveger deg på en nettside, kan vi fortelle at teknologien ikke fungerer slik.

– Den måler kun det som skjer i banneret, da det er koder i annonseløsningen som gjør dette. forteller Sandtrøen.

– Vi er i større grad produkter

Vi tok også en prat med Datatilsynet, for å høre om de hadde en mening om saken. Avdelingsdirektør for tilsyn- og sikkerhetsavdelingen, Leif T. Aanensen tok telefonen.

Leif T. Aanensen. Bilde: Hans Fredrik Asbjørnsen/Datatilsynet

– Det er viktig å stille spørsmål ved lovrammene ved dette. Hvor klebrige er personopplysningene som samles inn? Det er en kommersiell kraft i at annonsørene ønsker stadig mer målrettet annonsering. De vil vite mer om vår adferd, mer om våre interesser. Man knytter mer informasjon mot en mindre gruppe. Samles alle opplysninger inn på en anonymisert form, er dette lovlig.

– På nettet er vi produkter like mye som vi er brukere

(Kilder: E24, Microsoft, Datatilsynet)

Les også
Tusen ganger raskere Internett?
Les også
Lovfestet krav på bredbånd
Les også
Dropper Spotify
annonse

Les også