Nyhet

Spotify med videoreklame

Reklamene skal spilles av direkte i Spotify-applikasjonen i en sømløs Flash-spiller. Først ut er en trailer til Sony Pictures nye film "The Taking of Pelham 1-2-3". Spotify ønsker med dette å ha enda mer målrettet reklame og brukerne velger selv om de ønsker å se reklamen da den først vises dersom man trykker på et reklamebanner.

Zia George, talsmann for Spotify uttaler seg overfor Times at Etterhvert som Spotify fortsetter å utvikle seg er vårt mål å tilby annonsører høykvalitetsreklame som fenger uten å legge bånd på brukeropplevelsen - i tillegg til å utvide den. Times spekulerer også i om Spotify etterhvert kommer til å utvide tjenesten til en full video-tjeneste i konkurranse med Microsofts nye musikk og videotjeneste.

Microsofts tjeneste er forøvrig blitt utsatt. Microsoft annonserte originalt at tjenesten skulle lanseres i løpet av juli måned noe som ikke skjedde og Microsoft har vært tause og ikke uttalt noe om hvor lenge tjenesten er utsatt eller om den er blitt skrinlagt. Samtidig verserer det rykter fra en ikkenavngitt kilde at Microsoft ikke har skrevet avtale med et eneste plateselskap hittil.

Samtidig har den Hong Kong-baserte finansmannen Li Ka Shing og britiske Wellington Partners inngått en avtale om å spytte 50 millioner amerikanske dollar, eller omtrent 300 millioner norske kroner inn i Spotify noe som gjør at tjenesten nå verdsettes til 250 millioner amerikanske dollar eller godt 1,5 milliarder norske kroner. Tidligere i sommer kom det frem i lyset at Spotify knapt tjener penger. Svært få abonnerer på den reklamefrie tjenesten og reklameinntektene er på snevre 840 000 norske kroner i måneden, som tilsvarer en kroner og femti øre pr bruker, ikke særlig til levebrød altså særlig med tanke på at Spotify betaler royalties på hver eneste sang hver eneste kunde spiller.

Det er forventet en endring på dette når Spotify lanserer sin annonserte iPhone-applikasjon som blir forbeholdt betalende kunder. Men dette hviler igjen på at Apple faktisk godkjenner deres applikasjon, noe mange tviler på siden tjenesten vil gå i direkte konkurranse med Apples egne tjenester. Et lys i tunnellen finnes likevell nå når de amerikanske myndighetene har blandet seg inn og krever en forklaring på hvorfor Apple har nektet Google Voice innpass på iPhone.

Samtidig kan man undre seg over hvorfor Spotify ikke har satset hardere på andre platformer. Det finnes nok en mengde mennesker med Symbian og Android-telefoner som er svært så villige til å betale for et abonnement dersom man får tilgang fra mobilen. Spotify bommet også da de endelig etter press fra miljøet lanserte et grensesnitt for å utvikle Spotify-programmer på GNU/Linux. Lisensen gjør det nemlig mer eller mindre umulig å utvikle fri programvare basert på dette grensesnittet. Det finnes nemlig en rekke mennesker i dette miljøet, undertegnede inkludert, som er mer enn villige til å betale for abonnement når man først får en god klient som kjører på "vår" plattform.

Til slutt verserer det også rykter om at man kan unngå mange av de, til dels svært så tette audio-reklamene ved å klikke på reklamebannere i selve applikasjonen. Det skal vistnok være slik at om man faktisk trykker på reklamen utsettes audio-reklamene. Dette er dog spekulasjoner som ikke er bekreftet fra noe hold.

Også platebransjen burde snart kunne innse at Spotify er en glimrende mulighet til å tjene penger. Svært mange viser til Spotify som tjenesten som gjorde at de sluttet å piratkopiere musikk. Da er det trist at platebransjen gjør livet surt for brukerne ved å sette begrensninger på hvilke musikk som kan spilles hvor. Spotify er helt klart en tjeneste platebransjen burde støtte opp om for å sikre sin egen fremtid.

Slik situasjonen er i dag overlever Spotify neppe særlig lenge som gratistjeneste. Men man må ha lov å krysse fingrene for at Spotify i hvertfall overlever som betalingstjeneste også i fremtiden. Spotify startet en trend hvor vi begynner å se musikk på våre egne vilkår og er absolutt en tjeneste som fortjener å bli støttet av folket.

(Kilder: di.se, techrader, times online, the register)

Les også
Novell reduserer openSUSE-support
Les også
Linux-desktop truer Windows
Les også
Spotify med høyere kvalitet
Les også
Samarbeider med Spotify
Les også
Spotify for dårlig sikret?
Les også
Spotify ved ny milepæl
Les også
Spotify for film
annonse