Til hovedinnhold

Nå kan Android komme til de aller billigste telefonene

9to5Google.com

Nesten alle typer dingser har hatt en voldsom utvikling de siste par tiåra. Men ett sted der tiden har stått nesten helt stille er på de gammeldagse knappetelefonene. Du ser dem kanskje ikke så ofte lenger, men de selges fortsatt for mellom to og seks hundrelapper.

Nå kan det være forholdsvis store endringer på vei til disse enkleste telefonene. Nettstedet 9to5Google.com har nemlig fått tak i et bilde av det som ser ut til å være en Nokia-telefon med den uvanlige kombinasjonen av knapper og Android.

Ingen logo på telefoen, men ...

Slik ser hele telefonen ut. Den har tilsynelatende et gummideksel som går over det hele, men ringeknappen er svært lik den finske HMD Global, som lager Nokia-telefonene, bruker.
9to5Google.com

Det er ingen synlig logo på telefonen, og dermed bittelitt usikkert om det er en Nokia-telefon utviklet av finske HMD eller ei. Men svarknappen er den samme som på andre rimelige Nokia-telefoner, og forholdsvis ulik den som brukes av andre produsenter.

De siste årene har en del av Nokias billigste telefoner kjørt KaiOS, et menysystem som med litt godvilje kan kalles halvsmart. Det finnes enkelte apper for det, og det er mulig for utviklere å tilpasse Android-apper for KaiOS, men de fleste telefoner basert på løsningen er uten noen omfattende appbutikk og dermed blir de i praksis appløse telefoner som lever og dør med menyen de har rett ut av eska.

Chrome for knappofoner

Det har dukket opp skjermdumper av det som skal være Chrome for denne typen telefoner tidligere, men så langt er det ingen offisiell informasjon at en slik løsning skal være på vei.

Dermed er det også usikkert i hvor stor grad disse telefonene blir appbaserte. Men telefonen på bildet har det som ser ut som et appskuff-ikon nederst på skjermen. Under kan det skjule seg flere standardapper, eller en skuff som på tradisjonelle Android-telefoner der man kan legge til nytt innhold via Google Play.

Hører Assistant til?

De andre ikonene på forsiden er Chrome, Youtube og en kameraapp. Et fjerde ikon er litt mer uklart hva er, med to piler mot hver sin retning. Skal man gå ut fra andre knappetelefoner med liknende ikoner kan det være snakk om samtaleloggen på telefonen.

Google-mikrofonen er synlig lenger opp på skjermen, og det er uvisst om den leder til Google Assistant eller bare et mer tradisjonelt stemmesøk, slik mikrofonen lenge fungerte på norske telefoner uten Assistant-tilgang.

Kan gi dårligere batteritid

Skulle disse telefonene få tilgang til apper vil det være to vanskelige områder å jobbe seg rundt. Det ene er at disse telefonene i stor grad selges av to grunner i dag; batteritid og pris. Til en viss grad også enkelhet, for folk som ønsker det.

Både batteritid og enkelhet vil sannsynligvis lide under en mer generell apptilgang for disse telefonene.

Apper som eventuelt skal kjøre på disse telefonene vil uansett måtte få tilpasset menyene sine forholdsvis kraftig. Her blir det ikke snakk om berøringsstyring, men om knappeområder som du piler deg rundt mellom med navigeringsknappen.

Dagens Nokia 8110 4G med KaiOS. Til venstre for navigasjonstasten ser du ringetasten, med det den samme «grafikken» som på det nye bildet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Må tilpasses enkle telefoner

Disse appene bør også være svært lette i sine krav til maskinvaren, ettersom det er relativt svake prosessorer som sitter i de fleste av disse telefonene. RAM er det heller ikke flust av.

Mobiler med knapper i stedet for berøringsskjerm har så langt vært ytelses- og prisetasjen under de såkalte Android Go-mobilene - svært enkelt utstyrte smarttelefoner som starter på omkring 800 kroner.

Skulle bildene vise en løsning som er på vei kan det være en slags retur til start for Android, som for rundt 13 år siden første gang ble vist frem på telefoner med knapper og uten berøringsskjerm.

annonse