Til hovedinnhold

Avis: Nvidias RTX 30-serie neste år

Nvidia har bestilt tid til avansert produksjon.

Ifølge DigiTimes, en taiwansk avis med et etablert kildenettverk i sørøst-asias halvlederindustri og store teknologiselskaper, skal Nvidia være i rute med sin neste generasjon RTX-kort i RTX 30-serien.

De skriver at en lansering trolig skjer neste år, altså i løpet av 2020.

Det er ikke utenkelig, med tanke på at det snart har gått et år siden Nvidia avslørte RTX 20-serien første gang.

Produseres med 7-nanometersteknologi

Avisen skal vite at Nvidia har bestilt produksjonstid hos Samsungs fabrikker. De har også fått informasjon om at grafikkbrikkene vil produseres med Samsungs såkalte 7 nanometers EUV-prosess. Fra tidligere vet vi dessuten at RTX 30-serien blir basert på Nvidias Ampere-arkitektur.

Dagens grafikkort i RTX 20-serien – også kjent som Turing-familien – er produsert med 12 nanometers prosess, da hos selskapet TSMC.

Uansett hvilken produsent Nvidia velger er det interessante her at vi har en kilde som bekrefter at Nvidia vil lansere nye kort basert på 7 nanometer, og altså ikke venter til eksempelvis noen er klare med 5 nanometer-prosess som ville tatt lenger tid.

Dagens kort i RTX 20-serien er produsert med 12-nanometerteknologi. Nvidias neste serie ser ut til å produseres med 7-nanometerteknologi.
Niklas Plikk, Tek.no

Vil gi mer effektive og kraftigere grafikkort

Mange så frem til dagens RTX 20-serie som ble sluppet i fjor høst, men like mange ble nok skuffet over de svært høye prisene Nvidia tok. RT- og Tensor-kjernene, som er ansvarlig for kortenes strålesporing- og bildeoppskalering, har utvilsomt en del av skylden for dette. Disse teknologiene førte nemlig til at Nvidia måtte lage svært store grafikkbrikker, og som kjent er store grafikkbrikker både vanskeligere og dyrere å produsere enn små.

Med en overgang til 7 nanometers tilvirkning kan vi håpe på at Nvidia vil høste en høyere andel fungerende grafikkbrikker fra fabrikken. Når disse vil by på høyere tetthet mellom transistorer enn ved 12nm-prosess kan vi trolig se frem til mer energieffektive kort som genererer mindre varme, samt høyere ytelse.

Resultatet kan bli billigere grafikkort, eller i alle fall mindre dyre grafikkort. Mye tyder på at Nvidia ikke har solgt like mange RTX 20-kort som ventet, og med konkurrenten AMD på krigsstien med nye mer effektive grafikkort – uten strålesporing – kan vi jo i alle fall håpe på at Nvidia innfrir bedre denne gang.

AMD har avslørt sine neste grafikkort:
– Blir raskere enn RTX 2070 »

(Kilde: DigiTimes via WCCFTech)

annonse