Tek.no

Nyhet Beste mobilabonnement - desember 2018

Spar penger! Dette er de beste mobilabonnementene nå

Niklas Plikk, Tek.no
Stein Jarle Olsen
4 Des 2018 06:00

Ventingen på Chilis avklaring om Fri Data ble lang, og det er også deler av grunnen til at vi her i Tek.no har latt være å kåre de beste mobilabonnementene hver måned i det siste.

Resten av grunnen er at Chilis konkurrenter stort sett har sittet veldig stille i båten det siste halvåret. Vi har fått noen små prisjusteringer og noen nye abonnementer her og der, men det har i all hovedsak dreid seg om småjusteringer som ikke ville ha hatt innvirkning på utfallet.

Telipol, som lenge har vært blant de billigste på pris, er for øvrig på vei til å bli historie. De ble kjøpt opp av selskapet Hudya nylig, og overføringen av kundene skjedde 1. desember. Selskapet skal «rydde opp i det gamle» i et par måneder fremover, og vil etter hvert bli avviklet.

Både Komplett og Ice har justert priser, og Komplett har i tillegg innført fri SMS og MMS fra Norge til hele verden. Sannsynligvis ikke en nyhet som vil halvere mobilregningen for så veldig mange, men likevel en kjekk liten nyvinning.

I tillegg har også den nordnorske operatøren Saga Mobil satt ned prisene på sine abonnement, i tillegg til at operatøren YouTeam har meldt seg på i konkurransen med lave priser. Med abonnement hos sistnevnte går en del av abonnementsprisen din til en sportsklubb eller organisasjon etter eget valg – litt som grasrotandelen til Norsk Tipping.

Testkriteriene

I mobilkalkulatoren vår kan du legge inn hvilke kriterier som er viktige for deg, og så får du opp en liste rangert etter pris.

Når vi skal kåre månedens beste abonnementer, har vi som vanlig delt inn i fire kategorier: Lite data, Middels data, Mye data og Superbruker.

For hver av kategoriene vektlegger vi følgende:

  • Pris. Dette er det viktigste kriteriet.
  • Datamengde. Det er minstekrav til datamengde for hver abonnementskategori.
  • Utenlandsdata. Hva koster det å bruke telefonen i utlandet. Er noe inkludert? I tillegg til EU og USA ser vi også på de mest populære feriemålene.
  • Overforbruk. Hva skjer når du har brukt opp datapakken? Går hastigheten ned, stoppes databruken, og hvor mye koster det å kjøpe ekstra datapakker?

Lurer du på hvor mye data du trenger? Da bør du prøve vår databruk-kalkulator:

Les også: Du kan spare vanvittige summer på å kjøpe lokalt SIM-kort

Her er månedens vinnere:

Lite data (minimum 1 GB)

1 GB-abonnementene har stort sett stått på stedet hvil i hele år, med priser mellom 119 og 129 kroner for de billigste. Både Saga Mobil og Youteam har imidlertid meldt seg på, slik at vi nå har totalt seks operatører innenfor en tier her.

Kanskje kunne vi også ha tatt med både Happybytes og Hudya, som har en annen prisstruktur enn de andre og lar deg betale for det du bruker, intet mer. Det gjør også at du slipper å forholde deg til dyre datapakker – bruker du 1,1 GB betaler du for akkurat det, ikke for 1 GB pluss en ekstra datapakke.

Samtidig er både Happybytes og Hudya ganske dyre inntil du når et visst nivå. Happybytes skal for eksempel ha 149 kroner for 1 GB data, og da er verken tale eller SMS inkludert. Dette koster 50 kroner ekstra. Vi dropper derfor dem i den laveste kategorien.

I denne kategorien får du altså fri ringing, SMS og MMS, i tillegg til 1 GB data. Alle har fri fart på sine abonnementer, så vi må derfor se på hvordan de håndterer overforbruk om du skulle bruke mer data enn du har inkludert.

Komplett har vunnet denne kategorien en god stund, og forsterket i april tilbudet sitt betraktelig med utvidelsen av fri EU-roaming til USA, Thailand og flere andre land. Det gjør at de stikker av med seieren i kategorien Lite data nok en gang.

Om lite data for deg tilsvarer ingen data, kan du også slippe unna med en femtilapp eller mindre i måneden hos nevnte Happybytes. Det kan også være verdt å ta med i vurderingen. Så fort du bruker noe datatrafikk stiger imidlertid regningen betraktelig, da de første megabytene koster uhorvelig mye mer enn de gjør lenger opp på datastigen.

(Se hele begrunnelsen ved å klikke på knappen under tabellen)

Se alle abonnementene i kategorien Lite data – og tilpass selv her »

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier:

Dette er kategorien for deg som surfer lite på mobilen, eller som vanligvis er tilkoblet wifi. Eventuelt deg som stort sett bruker mobilen til å ringe med. Datapakken er på 1 GB og nedlastingshastighet er minst 10 Mbit/s. Siden EU-reglene trådte i kraft 15. juni 2017 krever vi nå fri roaming i EU, og billig roaming i andre populære ferieland er også et pluss.

Vurdering:

Ser vi på tallene over er det tydelig at det er ekstremt hard konkurranse i denne kategorien, og operatørene har stadig nærmet seg hverandre hva gjelder overfakturering av data, datapakkepriser og liknende.

Komplett og Telipol har operert med strupehastighet på 128 kbit/sek frem til nå, men satte ned til 40 kbit/sek tidligere i år. Det gjør at den fordelen er borte.

Ice har den billigste ekstra datapakken om du bare trenger en gigabyte ekstra en måned, mens Komplett har de beste prisene i land utenfor EU, spesielt nå som de har gjort roaming i USA og Thailand fri innenfor datakvota. Fri SMS/MMS fra Norge til utlandet er også en liten bonus.

* = Du bruker av inkludert mengde i din vanlige datakvote hjemme i Norge. ** = Telipol tilbyr også 400 MB for 49,- og 1 GB for 99,- i USA.

Denne måneden er det jevnt, men Komplett har to viktige faktorer som taler til deres fordel: Jevnt over lave utenlandspriser og ikke minst at du kan bruke mobilen «som hjemme» også i land som USA og Thailand.

Om du aldri bruker data bør du også vurdere Happybytes, som gir deg fri bruk av tale, SMS og MMS for 50 kroner i måneden.

Kategori: Middels data (minimum 5 GB)

Det er nesten ikke mulig å få abonnementer med 5 GB lenger, ettersom «alle» har endret fra 5 til 6 GB.

I denne kategorien er det stort sett de samme operatørene som over som konkurrerer, men her er det litt større sprik i pris og inkludert datamengde. De billigste er Telipol og Chili, som tilbyr 6 GB til 279 kroner i måneden. Komplett Mobil tar 299 kroner for samme datamengde, mens Saga Mobil tar 299 kroner for 5 GB.

Som vi så over er det ingenting ved Saga Mobils betingelser som gjør at de skiller seg ut i «formildende» retning, så vi utelater dem videre i vurderingen.

Jo mer data du bruker, jo mer blir også Happybytes-modellen aktuell. 6 GB koster 297 kroner hos Happybytes, men her slipper du altså unna med mindre om du bruker mindre – og slipper å betale for dyre datapakker om du bruker mer. Happybytes har også noen særdeles attraktive utenlandspriser, med bare 10 øre per megabyte i land som USA, Canada, Kina og Australia (og alle andre land i det de kaller Sone 2).

Vi kunne også tatt med Hudya, som stort sett har samme prismodell som Happybytes, men der koster fem gigabyte 350 kroner, og det gjør at de fort er diskvalifisert.

Ingen av selskapene fakturerer ekstra for overforbruk av data om du godtar strupet hastighet, og vi må derfor se på ting som datapakker og utenlandspriser for å kåre det beste abonnementet.

Vi kårer Komplett Mobil Medioflex+ til månedens beste mobilabonnement i kategorien Middels data.

(Se hele begrunnelsen ved å klikke på knappen under tabellen)

Se alle abonnementene i kategorien Middels data – og tilpass selv her »

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier: Denne kategorien er kanskje den som passer for «folk flest». En datapakke på minst 5 GB i måneden passer for deg som har middels stort dataforbruk.

Vi stiller krav om fri roaming i EU, og rimelig utenlandsbruk ellers er et pluss.

Vurdering:

Chili og Telipol er billigst i denne kategorien, mens Komplett skal ha ytterligere 20 kroner, men på sin side har fri roaming i USA og Thailand. Alle lar deg strupe hastigheten i stedet for å bli fakturert for overforbruk. Telipol er som nevnt også i ferd med å bli avviklet, så kundene der blir overført til Hudya Mobil.

Chilis utenlandspriser er fortsatt høye, men de har i det minste satt ned dataprisene betraktelig i viktige land som USA og Thailand. Telipol tilbyr datapakker spesielt for USA, mens Komplett altså gir deg helt fri roaming i disse landene.

Happybytes er på sin side veldig billig i utlandet, med bare 10 øre per megabyte i USA og Thailand, men om du regner inn den femtilappen for fri tale og SMS får du i praksis bare 2 GB data til 279,- kroner i måneden. Det er ingen veldig god deal når vi sammenlikner med konkurrentene.

* = Du bruker av inkludert mengde i din vanlige datakvote hjemme i Norge. ** = Telipol tilbyr også 400 MB for 49,- og 1 GB for 99,- i det de kaller Sone 2.

Spørsmålet blir derfor om 20 kroner for fri roaming i USA, Thailand og syv andre land er nok til å forsvare å velge Komplett over Chili eller Telipol.

Svaret avhenger naturligvis av hvordan du bruker telefonen din. For en gjennomsnittlig bruker som reiser litt, også utenfor EU og iblant bruker mer enn datakvota, tror vi det vil være mest behagelig å ha et Komplett-abonnement. 240 kroner ekstra i året er ikke mer enn det du bruker i roamingkostnader på én dag i USA om du ikke passer på.

Reiser du lite er det også lite i veien for å velge Chili og spare 20 kroner i måneden. Happybytes er best for deg som har et dataforbruk som varierer betraktelig fra måned til måned, overgår datakvota di litt hver måned eller reiser mye i land som Australia, Canada og Kina (inkludert Hong Kong), hvor Happybytes tilsynelatende er betraktelig billigere enn alle andre.

Kategori: Mye data (minimum 10 GB)

På samme måte som 6 GB har blitt det nye 5, har 12 GB blitt det nye 10.

I forbindelse med justeringen av Fri Data nylig lanserte også Chili et abonnement på 25 GB til 399,-, som i praksis ikke er veldig mye dyrere enn det mange av konkurrentene skal ha for 10 eller 12 GB.

Også Get kunne vært aktuelle, med 12 GB til 369 kroner, HBO Nordic inkludert og gunstige datapakkepriser, men det er altså slik at du må ha TV eller bredbånd fra Get for å få lov til å bestille mobilabonnement.

Komplett har på sin side sluttet å selge 12 GB, og erstattet det med 15 GB til 399,-.

Månedens vinner i kategorien Mye data er Chili 25 GB.

(Se hele begrunnelsen ved å klikke på knappen under tabellen)

Se alle abonnementene i kategorien Mye data – og tilpass selv her »

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier: Surfer du mye på mobilen, er dette abonnementet du skal velge. Minste datapakke er 10 GB. Fri EU-roaming er et krav og det bør være rimelig å bruke abonnementet i utlandet.

Vurdering:

Vi utelater altså Get siden du må være kunde der for å kunne bestille abonnement. Chili og Ice krever begge 349 kroner for henholdsvis 12 og 10 GB, mens Komplett skal ha 399 kroner for 15 GB etter en nylig justering. Til den prisen kan du også få Chilis 25 GB-abonnement – eller Youteams 16 GB-abonnement.

Til 399 kroner skiller det såpass lite fra de øvrige at 25 GB-abonnementet for ganske mange sannsynligvis vil være et bedre valg enn 10 eller 12. En femtilapp i måneden er ikke mer enn en liten ekstra datapakke et par ganger i året, og friheten ved å kunne bruke over dobbelt så mye data tror vi er verdt mye for mange.

Denne kategorien blir derfor en kamp mellom Kompletts EU+-løsning, som utvider fri EU-roaming til USA, Thailand og flere andre land, og Chilis langt større datapakke.

Med Komplett får du altså 15 GB til 399,-, men kan bruke abonnementet som hjemme i langt flere land.

Happybytes er igjen gunstig hvis du har et dataforbruk som varierer fra måned til måned, hvor du ofte ender opp med å kjøpe datapakker – eller har måneder hvor du bruker mye mindre enn datakvota di tillater.

Vi repeterer denne tabellen:

* = Du bruker av inkludert mengde i din vanlige datakvote hjemme i Norge. ** = Telipol tilbyr også 400 MB for 49,- og 1 GB for 99,- i Sone 2, inkludert USA og Thailand.

Til sist er det to viktige faktorer som avgjør. Reiser du mye til landene Komplett inkluderer vil du sannsynligvis komme unna med mindre penger over et år enn med Chilis 25 GB-abonnement. Samtidig får du altså 10 GB mer hos Chili for samme pris, og det vipper vektskåla i Chilis retning. For en hundrings mer får du også Fri Data.

Kategori: Superbruker (minimum 30 GB)

Superbrukerne fryktet nok at Fri Data-abonnementet til Chilimobil ville bli historie etter at Nkom grep inn mot vilkårene tidligere i år. Konklusjonen ble altså en prisøkning på 100 kroner og at Chili åpnet for datadeling til egne enheter.

Det er nok en avklaring mange vil sette pris på, til tross for at prisen altså øker noe. Prisøkningen gjør forhåpentligvis også Chilimobil litt mindre opptatte av å plage kundene sine med oppfordringer om å bruke mindre data.

Dette punktet i Chilimobils vilkår gjør oss dog litt tilbakeholdne:

«Bruken av abonnementet anses ikke lenger å være personlig hvis kundens forbruk er unormalt, herunder hvis kundens forbruk av data vurderes å vesentlig overstige tilsvarende kunders gjennomsnittsforbruk. I slike tilfeller forbeholder Chilimobil seg retten til å begrense eller stenge kundens dataforbindelse».

Spesielt er det snutten om tilsvarende kunders gjennomsnittsforbruk som slår oss som potensielt problematisk. Chilimobil lover ubegrenset bruk, men levner seg likevel muligheten til å stenge abonnementet ditt om du bruker mer data enn en gjennomsnittlig bruker. Inntil videre velger vi likevel å la tvilen komme Chilimobil til gode, i alle fall til vi ser hvordan de velger å praktisere dette.

Siden sist har også Komplett endret sitt Megaflex-abonnement fra 30 til 40 GB og økt prisen fra 555 til 599 kroner i måneden. Ice har dessuten innført 30 GB til 499 kroner i måneden, det samme som Telipol skal ha, så vi har med andre ord fått litt å velge i. Andre alternativer er også Telia Smart Total 40 GB og Telenor Fleksi.

Samtidig er det ikke til å komme unna at Chili-abonnementet faktisk tilbyr «ubegrenset» datamengde til en pris som fortsatt ikke er avskrekkende.

Vi kårer Chili Fri Data til månedens beste abonnement i kategorien Superbruker.

(Se hele begrunnelsen ved å klikke på knappen under tabellen)

Se alle abonnementene i Superbruker-kategorien – og tilpass selv her »

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier: Dette er kategorien for deg som er storforbruker av data, og som også trenger høye hastigheter – for eksempel fordi du ofte surfer på nettet på PC-en via mobiltelefonen.

Minimumskravet er 30 GB data og fri dataroaming i EU og rimelige priser i utlandet for øvrig er et krav.

Vurdering: For superbrukerne er det mulig at det nye Fri Data-abonnementet til Chilimobil er et bedre valg enn tidligere, ettersom det nå er slått fast at datadeling til egne enheter er tillatt. Du kan fortsatt ikke få flere SIM-kort til abonnementet, men nå er det i det minste akseptert at du deler datatilkoblingen fra mobilen til iPaden eller laptopen.

Happybytes-modellen, hvor du betaler for det du bruker, er også interessant. Fra og med 10 GB (365 kroner) koster det nemlig sju kroner per gigabyte, uansett hvor mye du bruker. 30 GB koster deg altså 505 kroner, 40 GB 575 kroner og så videre. Datapakker er altså en saga blott, og utenlandsprisene er også attraktive. Du må imidlertid også regne inn en femtilapp om du ønsker fri tale og SMS/MMS.

Telia og Telenor er begge er «fullservice»-selskaper som har få hull i tilbudet. De har tradisjonelt også hatt bedre løsninger for dataforbruk i utlandet enn de tre lavpriskonkurrentene, selv om spesielt dataprisene i populære ferieland har blitt bedre også hos lavprisselskapene i det siste. Det er også irriterende at Telenor har kuttet ut 1 GB-pakken sin i sone 1 og erstattet den med 3 GB (og 5 GB for bedriftskunder).

Om du reiser mye til land utenfor EU ville vi nok valgt Happybytes, eventuelt sett på et av abonnementene fra Telia eller Telenor.

Likevel: Vi kommer ikke unna Chili denne gang heller.

Les også
Når du vil love mer enn du vil gi
annonse

Les også